Új SB-700 rendszervaku

Kiss Ádám Zoltán, 2010. szeptember 20. 08:03

A Nikon bejelentette az új Speedlight vakut – a professzionális SB-900-as kistestvérét, mely 24-120 mm-es zoomfejjel és számos beépített funkcióval érkezik.

Az új vaku intuitív felhasználói felülettel és könnyedén érthető operációs rendszerrel bír, mindeközben azonban számos fejlett funkciót is rejt, amelyeket a professzionális SB-900 modelltől örökölt. Rendelkezik a Nikon i-TTL (objektíven keresztüli mérőrendszer) rendszerrel, biztosítva a pontos fénymérést. A több fokozatú, automatikus zoom pedig automatikusan érzékeli az alkalmazott gyújtótávolságot, és beállítja a vaku teljesítményét a 24 mm és 120 mm közti képszögre. A felhasználók három fényeloszlási minta közül választhatnak, amelyek gyorsan kiválaszthatók a különböző fényképezési helyzeteknek megfelelően.


Az SB-700 modell kompatibilis az FX- és DX-formátumú fényképezőgépekkel, gyors vezeték nélküli vezérlése pedig sok vásárló számára vonzóvá teszi, köztük azon haladó fotósoknak, akik a Kreatív megvilágítási rendszerüket kívánják bővíteni. Működhet fővakuként, akár két vakucsoportot és azok fényarányait vezérelve. Az SB-700 lehet azonban távoli egység is vakuk összeállításában. A forgatható fej és a beépített derítőlap révén a fotós úgy irányíthatja a fényt, hogy visszaverődjön a mennyezetről vagy a falakról. Az SB-700 rendelkezik a praktikus Nikon diffúzorral is, amely egyenletessé teszi a fényt és lágyítja a közvetlen vakuzás okozta árnyékokat. A vaku rögzítőtalp-zárral is fel van szerelve, melynek révén biztonságosan csatlakoztatható fényképezőgéphez, megelőzve az esetleges meglazulást. Külön tartozékként az időjárás viszontagságaival szemben szigetelt bajonettzár is kapható, szabadtéri fotózáshoz.


Fő jellemzők:


·    Az új, továbbfejlesztett LCD-felület és a kapcsolók intuitív elrendezése gyors és könnyed beállítást biztosít.
·    38-as maximális kulcsszámával (FX- formátumú fényképezőgép esetén; normál megvilágítás, ISO 100 és 120 mm távolság mellett) igazán ütős vaku, amely a mindennapi fotózás legtöbb helyzetéhez elegendő fényt képes biztosítani.
·    A többfokozatú, nagy teljesítményű zoom automatikusan igazodik a fényképezőgéphez csatlakoztatott objektív gyújtótávolságához, és 24 mm-től 120 mm-ig terjedő képszöget fed le.
·    A három fényeloszlási minta bármelyike gyorsan kiválasztható a különböző fényképezési helyzeteknek megfelelően, így ez a modell számos helyzetben ideális választás. A Középre súlyozott minta nagyobb teljesítményt és magasabb kulcsszámot biztosít, ideális a téma kiemeléséhez a környezetéből. Az Egyenletes beállítás jól alkalmazható beltéri csoportképekhez vagy sima felületekhez, míg az Általános beállítás enyhén középhangsúlyos, és ideális a legtöbb egyéb helyzetben.
·    A nagy sebességű újratöltés mindössze nagyjából 2,5 másodpercet igényel NiMH- vagy alkáli elemek használata esetén, illetve körülbelül 3,5 másodpercet lítium elemekkel.
·    A gyors vezeték nélküli vezérlés lehetővé teszi az A és B csoportú vakuegységek fényarányának módosítását, és távoli egységként is működhet a Nikon Kreatív megvilágítási rendszerben.
·    Az SB-700 automatikusan érzékeli a vakufej hőmérsékletét, és a vakufej túlhevülése esetén késlelteti az újratöltés idejét, így védve a vakut a károsodástól.
·    A vaku firmware-e könnyedén frissíthető a Nikon digitális tükörreflexes fényképezőgépein keresztül.
·    Az SB-700 tartozékai a kemény, műanyag izzólámpa- és fénycső-szűrők, amelyek tartósabbak, hőállóbbak és könnyebben használhatók a hagyományos filmes szűrőknél. A vaku automatikusan érzékeli a két kemény színes szűrőt, és jelzi a fényképezőgépnek, hogy az SB-700 modellből érkező szűrőinformációk alapján állítsa be az optimális színhőmérsékletet. Külön tartozékként SJ-4 színes szűrőkészlet is kapható.