Flash Player javítófolt a vártnál hamarabb

Milkovits Gábor, 2010. szeptember 21. 06:26

Az Adobe eredetileg szeptember 27-ére ígérte a javítást Flash Player kritikus nulladik napi sebezhetőségéhez, a foltot tartalmazó legújabb verzió azonban már most letölthető.

A nagyjából 10 nappal ezelőtt ismertetett veszélyes sebezhetőség kihasználásával összeomlást idézhetnek elő a támadók, sőt akár az irányítást is átvehetik a megfertőzött rendszerek fölött. A szoftverhiba az Adobe Flash Player 10.1.82.76 és régebbi változatokon van jelen, a Windows, Mac, Linux, Solaris és Android platformokon egyaránt. Éppen ezért az Adobe mielőbb a 10.1.85.3 verzió (Android készülékeknél a 10.1.95.1) letöltésére szólítja fel a felhasználókat.

A veszélyes nulladik napi biztonsági rések az Adobe Acrobat és Reader 9.3.4, valamint ennél régebbi szoftvereken is megtalálhatók. Az Adobe ezekhez az alkalmazásokhoz az október 4-i hétre ígérte a frissítést, a fentiek fényében azonban elképzelhető, hogy ez utóbbi foltokat is a vártnál korábban fogják kiadni. Az Adobe amúgy tavaly óta a Microsoft-hoz hasonlóan havonta ad ki biztonsági frissítőcsomagokat szoftvereihez: ez legközelebb október 12-én lenne esedékes, azonban a rendkívül veszélyes rések nyilván gyors, soron kívüli lépéseket igényelnek.

A legújabb, biztonságos Flash Player innen tölthető le és telepíthető.