A gyenge mobileladások miatt távozik az LG vezérigazgatója

Milkovits Gábor, 2010. szeptember 21. 06:47

A múlt héten a Nokia tette lapátra vezérét, Olli-Pekka Kallasvuót a rossz üzleti eredmény és a mobilstratégia hiánya miatt, most pedig az LG Electronics vezérigazgatója távozik hasonló okokból.

Az LG-nek ugyan van néhány Android-rendszerű, érintőképernyős mobilja, mint például az Ally vagy az Optimus One, ezek azonban korántsem olyan népszerűek, mint a Samsung, a Motorola, vagy éppen a HTC hasonló készülékei. A cég kínálatában szerepelnek még Windows Mobile üzleti okostelefonok, ezek azonban szintén nem fogynak túl jól manapság, és a Windows Phone 7 megjelenéséig nem is nagyon várható ebben változás. Így aztán a mobilok rossz szereplése is szerepet játszott abban, hogy a teljes cégcsoport bevételeinek negyedét adó LG Electronicsnak sem sikerült kihúznia a vállalat szekerét a kátyúból – a harmadik negyedév vesztesége elérte a 120 milliárd vont (kb. 22 milliárd Ft). 

A távozó Nam Yong helyét Koo Bon-Joon veszi át az LG élén, aki valószínűleg azonnal leváltja majd a mobilrészleg fejét, Skott Ahnt és másokat is. A kisebbik dél-koreai elektronikai cég és mobilgyártó egyébként már korábban vázolta rövid távú mobilpiaci stratégiáját: eszerint hamarosan, a rivális Samsungot megelőzve egy kétmagos, 1 GHz-es nVidia Tegra processzorral felszerelt Optimus okostelefont dobnak piacra. Az LG nagyra törő tervei szerint néhány év alatt 10 millió darabot szeretne értékesíteni a készülékből.