Hétvégén érkezik az iPhone 4 Kínába

MTI Sajtóadatbank, 2010. szeptember 21. 09:03

Szeptember 25-én, szombaton érkezik az Apple legújabb, iPhone 4 telefonja Kínába, arra a piacra, amely már több mint 790 millió mobilhasználóval rendelkezik.

A Kínában megjelenő iPhone 4 érdekessége, hogy a korábbi változatoktól eltérően ez a készülék már nemcsak 3G-s, hanem wifi-kapcsolattal is rendelkezik.

A kínai távközlési piac érdekessége, hogy az internetezésre alkalmas okostelefonok csak mobilszolgáltatókon keresztül csatlakozhattak a világhálóra. Az áruházakban és éttermekben is egyre gyakrabban elérhető wifi-pontokat Kínában beszerezhető telefonokkal nem lehetett elérni, így aki ezeket is használni szerette volna, Hongkongból vagy Tajvanról csempészett készüléket vásárolt.

A legolcsóbb, 16 gigabájtos modell 3899 jüanért (mintegy 125 ezer forintért) lesz kapható kétéves hűségnyilatkozattal, 96 jüanos (3000 forintos) havi előfizetéssel.

A hongkongi árak azonban továbbra is kedvezőbbek, ezért várható, hogy továbbra is sokan lesznek azok, akik készüléküket Kína különleges igazgatású területén fogják beszerezni.

Elemzők szerint az iPhone 4 megjelenésével havonta átlagosan egymillió előfizetővel bővül a kínai 3G-hálózat. Kínában egyébként lassan indult az iPhone bevezetése köszönhetően a magas ár induló ár melletti havidíjas előfizetésnek, illetve a hasonló tudású, lényegesen olcsóbb androidos modellek népszerűségének.

Az első iPhone 2007-es amerikai bevezetésével szinte egy időben a kínai piacokon is kapható volt a telefon feketeimportból származó eredteti és a tucatnyi kínai gyártótól származó hamisított változata. Az iPhone-klónokból ráadásul volt olyan változat is, amely az eredeti változat tudását meghaladó lehetőségekkel büszkélkedhetett. A piac kifehérítése érdekében az új készülék Kínában kártyafüggetlen változatban 5999 jüanos (mintegy 192 ezer forintos) ártól lesz majd elérhető.