Új szoftver a szexuális tartalmú képek kiszűrésére

MTI Sajtóadatbank, 2010. szeptember 21. 09:35

Újabb modulokkal bővült a Biztonságos Böngészés Program: már nemcsak a gyerekek fejlődésére nézve káros szövegeket szűri a magyar szoftver legújabb változata, hanem alkalmas arra, hogy kiszűrje a szexuális tartalmú képeket, vagy figyelmeztetést küldjön a szülőknek - közölte Schiroky Vilmos programvezető hétfőn az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a szoftver arra is alkalmas, hogy figyelmeztetést küldjön a szülőknek, ha gyermekük találkozót beszél meg valakivel. Ezzel tulajdonképpen nincs is szükség a manapság sokak által hiányolt facebookos pánikgombra - mutatott rá az MTI-hez
eljuttatott közleményében.

A hétfőtől elérhető, továbbra is ingyenes szűrőszoftver új változatáról kifejtette: az két területen nyújt védelmet. A képelemző modul megakadályozza, hogy a pedofil zaklatók képet csaljanak ki a gyermekektől; és megakadályozza azt is, hogy gyermekek - akár véletlenül - szex- vagy pornótartalmú képekkel találkozzanak internetezés közben. Ezen kívül lehetővé teszi, hogy a szülők és tanárok egyetlen gombnyomással ellenőrizzék, van-e szexkép, pornókép vagy bármilyen más kihívó hatású kép a gyerekek által használt számítógépen.

A másik a figyelmeztető modul, amely alkalmas arra, hogy figyelmeztetést küldjön a szülőnek vagy a tanárnak, ha a gyermek bármilyen időpontban, napon, órában találkozót beszél meg a neten (például chat-en, e-mail-ben) bárkivel. Ebben az esetben a felnőtt értesítést kap erről, és lehetősége van megkérdeznie, hogy gyermeke egy ismerőssel vagy egy ismeretlen személlyel találkozik-e.

Schiroky Vilmos felidézte, hogy már két éve működik Magyarországon a Biztonságos Böngészés Program, amelynek célja, hogy megvédje a gyermekeket az internet káros tartalmaitól. A mintaprogramban használt ingyenes szűrőszoftvernek két változata
van: a közösségi (intézményi felhasználók) és az egyéni (otthoni) felhasználók számára. A szűrőszoftver nyelvi mutációi a világ bármely pontján segítséget nyújthatnak a szülőknek, tanároknak abban, hogy megvédjék a gyermekeket a káros internetes tartalmaktól - írta a programvezető.

A programban részt vevő több mint 500 magyar oktatási intézmény már a speciális, magyar fejlesztésű szűrőszoftvert használja, és csaknem 5000 az otthoni felhasználók száma. A szoftver mintaváltozata az intézményi és az otthoni felhasználók számára is ingyenesen letölthető a www.biztonsagosbongeszes.org honlapról.