Halálra ítélhetik az iráni bloggert

Genda Csongor Zoltán, 2010. szeptember 23. 18:01

A Global Voices cenzúraellenes egyesület legfrissebb közleménye szerint Iránban halálra ítélhetnek egy online naplóírót, mert az hangot adott véleményének az interneten.

A Riporter Határok Nélkül Szervezetnek is tudomása van Hossein Derakhshan esetéről, akit összeesküvéssel, ellenséges államokkal való együttműködéssel, a vallási tételek megsértésével, és iszlámellenes tartalmak közzétételével vádolnak. A blogger még 2000-ben arra kényszerült, hogy elhagyja hazáját, tavaly azonban hazatért, a helyi hatóságok pedig előzetes felszólítás nélkül letartóztatták. Hosseint azóta egy teheráni börtönben tartják fogva, s még a családjával sem tarthatja a kapcsolatot. Az emberjogi szervezet szerint a szóban forgó intézményben rendszeresek a kínvallatások, és az is elképzelhető, hogy halálra ítélik a bloggert.

Iránban azonban nem ő az egyedüli, akit bebörtönöztek nemzetellenes online munkássága miatt, a Riporter Határok Nélkül nyilvántartásában több tucat "jogsértő" iráni naplóíró és újságíró szerepel, akiket véleménnyilvánításuk miatt tartóztattak le a hatóságok.