Hárommagos mobilcsip a Marvelltől

Milkovits Gábor, 2010. szeptember 24. 08:29

Miközben a gyártók hamarosan megkezdik az első Cortex A9-alapú, vagy éppen némileg módosított kétmagos ARM CPU-k alkalmazását mobiltelefonjaikban, a Marvell egy igen egyedi, hárommagos processzorral rukkolt elő.

A Marvell 1,5 GHz-es, Armada 628 elnevezésű lapkája egyszerre 3 darab ARM processzormagot tartalmaz: ezekből kettő végzi szimultán, vagy felváltva a munka dandárját, ahogyan a kétmagos megoldásoknál ez lenni szokott, míg a harmadik mag egyfelől a rutinfeladatokat látja el, másfelől pedig szükség esetén növeli a teljesítményt. Ez a harmadik processzormag a másik kettőnél energiatakarékosabb, így a készenlét fenntartása, a beszélgetés, vagy az sms-küldés kevésbé meríti majd le az akkut, mint az okostelefonoknál általában.

A hárommagos Armada 628 emellett több újítást is tartalmaz: képes például egyszerre két kijelzőt is működtetni, illetve integrált grafikus magja segítségével 3D és 1080p HD videót is megjeleníteni rajtuk. Szintén újítás az USB 3.0 támogatása, ami igen gyors együttműködést jelenthet a perifériákkal. A processzor állítólag az Android, a Blackberry és a Windows Mobile készülékekkel is kompatibilis, ám azt egyelőre nem tudni, hogy hol találkozhatunk majd vele először.