Nem felelős a YouTube a jogvédett tartalmakért

Milkovits Gábor, 2010. szeptember 25. 08:07

Egy spanyol bíróság az európai uniós törvényekkel összhangban kimondta, hogy a YouTube üzemeltetői nem felelnek a felhasználók által feltöltött, esetleg szerzői jogokat sértő tartalmakért, azaz az eddigi gyakorlattal összhangban a jogok birtokosának kell kezdeményeznie az eltávolítást.

A Google, a YouTube tulajdonosa természetesen precedensértékű győzelemnek, és egyben az európai törvények megerősítésének nevezte a döntést, amely továbbra is lehetővé teszi a népszerű tartalomszolgáltató oldalak zökkenőmentes működését. A YouTube-ra például percenként több mint 24 órányi videót töltenek föl összesen a világ minden tájáról, vagyis az előzetes szűrés erőltetése ténylegesen megbénítaná az oldalt. Valószínű, hogy hasonló történne ilyen esetben a Facebookkal, a Twitterrel és a MySpace-szel is.

A Google persze a hír kapcsán igyekszik kiemelni, hogy egyre több fontos médiacégnek van saját YouTube csatornája, akikkel így zavartalan az együttműködés a szerzői jogilag védett tartalmak kezelésével kapcsolatban is. Ebbe egyébként valóban elég sok pénzt és energiát fektetett eddig az internetes óriáscég, hiszen a kérdés megnyugtató rendezése nélkül aligha üzletelnének vele a nézőket és reklámozókat is vonzó tartalmakat kínáló cégek.