GmBH-vá alakul a Siemens IT Solutions and Services (SIS)

Kovács Attila, 2010. szeptember 25. 16:06

A Siemens a terveknek megfelelően 2010. október 1-jei hatállyal önálló jogi személyiségű társaságba szervezi ki IT-szolgáltató részlegét, a Siemens IT Solutions and Services-t (SIS).

Az új vállalat SIS GmbH néven fog működni. Ezt világos és ügyfél-orientált felépítéssel indítják útra. A márciusi bejelentés értelmében a SIS üzleti egységeinek száma hétről háromra csökken: az ágazatok és régiók szerinti tagolású, világszerte működő értékesítésre, valamint az ezt támogató IT-Outsourcing és IT Solutions egységekre. A SIS GmbH hosszú távra megmarad a Siemens-szektorok (Energia, Ipar, Egészségügy) IT-szolgáltatójának és preferált IT-megoldáspartnerének, és mint ilyen, profitál az azok üzleti tevékenységből adódó ágazati know-how-ból.

Az elmúlt két évben a SIS forgalma jó egy negyeddel visszaesett. A Siemens ezért megkezdte a részleg újraorientálását, és a 2010-2012-es üzleti évekre 500 millió eurós beruházási célú összeget szándékozik rendelkezésére bocsátani, ami részben már meg is történt: tárgyi eszközökbe és immateriális javakba történő beruházásokra 300 millió eurót állítottak be a SIS üzleti tervébe. Ezt a Siemens megfelelően figyelembe veszi a SIS GmbH, valamint annak bel- és külföldi leányvállalatai feltőkésítésének elszámolásánál. Ugyanide tartoznak, ill. így veszik tekintetbe a cég megoldás-portfóliójának átalakítására, munkatársak képzésére és stratégiai megrendelések ajánlattételi és induló ráfordításainak finanszírozására – az Outsourcing és a Solutions egységek részére – betervezett pénzeszközök. A további 200 millió eurót szükség szerint, kiegészítő – a SIS értéknöveléséhez hozzájáruló – témákra (mint pl. az outsourcing üzlet erősítésére), a szoftverüzlet kiépítésére, valamint szelektív akvizíciók és innovációk céljára nyújtják. Csak Németországban legalább 50 millió eurós beruházásokat terveznek. Eközben, mint bejelentették, az összesen 35 000 főt kitevő létszámot világszerte 4 200-zal kell csökkenteni – ebből 2000 németországi  munkahelyeket érint.

Az elérendő cél az SIS versenyképes kialakítása. A 2010-re kitűzött árbevétel 4,1 milliárd euró volt. A cégnek 2012-től vissza kell térnie a piacon szokásos szintű éves növekedési ütemre, és 2013-ra elérni az ágazatra jellemző profitrátát. 

A SIS GmbH a jogi értelemben vett önállósodás után is a Siemens 100%-os leány-vállalata marad. Stratégiai továbbfejlesztésére, ill. az IT- és szoftver-know-how konszernen belüli erősítésére középtávon különféle alternatívák jönnek számításba, amelyeket gondosan tanulmányoznak. Addig is azonban most a SIS GmbH sikeres „önálló lábakra állításának“ van prioritása.