A Mozilla is okostelefont tervez

Milkovits Gábor, 2010. szeptember 25. 16:11

A leginkább Firefox böngészőjéről ismert Mozilla egy olyan mobiltelefonon dolgozik, amely vetített virtuális billentyűzet és szintén projektoros képmegjelenítés segítségével oldaná meg az ilyen készülékek kis méretéből adódó problémákat.

A Mozilla Labs kutatócsapat Seabird nevű telefonján nincsenek gombok, ugyanakkor két miniatűr projektor is elhelyezésre került rajta. Az egyikkel virtuális billentyűzetet vetít az asztalra vagy egyéb felületre, míg a másik a kijelző képét tudja a falra vetíteni. Ez utóbbi funkció csak dokkolóba helyezve működik, nyilván azért, mert különben túl hamar lemerülne az akku. Ezen kívül a Seabird Bluetooth fülhallgatójának mozgatásával lehet a képernyőn a kurzort is irányítani, zoomolni vagy éppen az ikonokra rákattintani, ami szintén újítás az érintőképernyős vezérléshez képest.

Bill May vezető tervező szerint a Seabird kiinduló ötlete az a tény volt, hogy miközben az okostelefonok ma már teljesítmény és funkciók terén vetekszenek a számítógépekkel, az adatbevitel és a megjelenítés, éppen a kompakt kivitel miatt, továbbra is meglehetősen problémás. A kissé átszabott Android operációs rendszerű Mozilla okostelefon 8 megapixeles kamerával, 3,5 mm-es jack fülhallgató-csatlakozóval és USB porttal is rendelkezik, egyéb műszaki adat egyelőre nem ismert róla. A Mozilla hivatalos közleménye szerint a Seabird egyelőre csak egy kísérleti prototípus modell, amelyből ebben a formában nem lesz kereskedelmi forgalomban kapható termék. Az újítások azonban kijelölhetik a jövő útját, különösen, ha sikerül megoldani a projektorok akkus működtetését, a szabadban, napfényben is jól látható képvetítést, illetve akár még a tervbe vett vezeték nélküli akkumulátortöltést is.