Az internetes megfigyelés megkönnyítésén dolgoznak az amerikaiak

MTI Sajtóadatbank, 2010. szeptember 28. 09:51

Az internetes adatcsere hatósági megfigyelését megkönnyítő új jogszabályokon dolgoznak az amerikai biztonsági szolgálatok és az igazságügyi minisztérium szakemberei, mert a telefon helyett egyre többen a világhálón kommunikálnak - közölte hétfőn a The New York Times.

Az Obama-kormányzat várhatóan jövőre terjeszti a kongresszus elé a törvénytervezet, amely megteremti gyakorlatilag az összes elterjedt világhálós kommunikációs módszer megfigyelésének jogi és műszaki feltételeit. Az amerikai biztonsági szolgálatok így képesek lesznek ellenőrzésük alá vonni a Blackberry-féle kódolt e-mailezést, csakúgy, mint a felhasználók között a Facebookhoz hasonló közösségi oldalakon történő közvetett, vagy a Skype típusú közvetlen (P2P)kommunikációt. A készülő törvénytervezet újabb kérdéseket ver fel az állambiztonság igényei, valamint a magánszféra és a fejlesztés szabadsága közötti egyensúllyal kapcsolatban.

 A leendő jogszabálynak "komoly következményei" lesznek az "internet forradalmának alapvető elemeire", állította James X. Dempsey, a Központ a Demokráciárt és Technológiért alelnöke. "A biztonsági szolgálatok arra kérnek felhatalmazást, hogy újraterveztessenek olyan szolgáltatásokat, amelyek az internet egyedülálló, mindent átható struktúráját használják ki. Gyakorlatilag vissza akarják forgatni az idő kerekét és az internetes szolgáltatásokat a telefonosokhoz hasonlóvá akarják alakíttatni" - mondta Dempsey.

 "Törvényileg felhatalmazott információelfogásról beszélünk, nem pedig hatáskör kiterjesztéséről" - nyilatkozott Valerie E. Caproni, az FBI főtanácsadója. - "Arról van szó, hogy megőrizzük a képességünket, hogy végrehajtsuk felhatalmazásunkat a köz- és a nemzetbiztonság területén."

 A törvénytervezet előkészítő tárgyalásai már több hónapja tartanak a Fehér Ház, az amerikai igazságügyi minisztérium, az FBI, az elektronikus megfigyelésre szakosodott Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) és egyéb szolgálatok bevonásával, ám egyelőre még arról sem sikerült megállapodni, hogy voltaképpen ki is számít szolgáltatónak.

 Az Egyesült Államok területén tevékenykedő telefon- és szélessávúinternet-szolgáltatók számára egy 1994-ben elfogadott törvény írja elő a megfigyelési képesség kiépítésének kötelezettségét. A nyomozó hatóságok erre támaszkodva tudják nyomon követni a gyanúsítottak kommunikációját.

 A kommunikáció legújabb formáira szakosodott internetes szolgáltatók, a telefontársaságokhoz hasonlóan, elvben szintén kötelezhetők arra, hogy a hatóságok számára lehetővé tegyék klienseik megfigyelését, ám mivel az 1994-es törvény rájuk nem vonatkozik, ezek a cégek nem voltak kénytelenek kiépíteni a megfigyelés műszaki feltételeit.

 Az FBI tavaly 9,75 millió dollárt költött, idén pedig újabb 9 milliót fordít arra, hogy a kommunikációs társaságoknál támogassa a belső megfigyelés eszközeinek kiépítését.

 A leendő törvény a The New York Times szerint egyebek mellett kötelezni fogja a kommunikációs társaságokat, hogy képessé váljanak kikódolni az általuk sifrírozott üzeneteket. Az Egyesült Államok területén működő külföldi szolgáltatók kötelesek lesznek irodát létesíteni az ország területén, hogy szükség esetén haladéktalanul lehetővé tegyék szolgáltatásuk biztonsági szűrését. A szervertől független, közvetlen (P2P) kommunikációt biztosító cégeknek oly módon kell majd áttervezniük szolgáltatásukat, hogy lehetővé tegyék annak ellenőrzését.