PlayBook: a Blackberry gyártója Ipad riválissal ugrik neki az Apple-nek

Kiss Ádám Zoltán, 2010. szeptember 29. 08:44

A mindig kicsit különc RIM elérkezettnek látta az időt, hogy kissé megtépázza az Apple sikereit, egy igen versenyképes riválist készített az iPad-nek PlayBook néven.

Az Obama elnök által is kedvelt, magas fokú titkosítása miatt több kemény rendszerben betiltással fenyegetett BlackBerry okostelefonokat gyártó Research in Motion (RIM) a vállalat történetében új lépésre szánta el magát a PlayBook kifejlesztésével. Az új eszköznél a RIM eddigi módszere szerint saját útját járta a másolás és a riválisok követése helyett. Az eredmény egy valóban újdonságot jelentő komoly gép lett, mely számos tulajdonságában jócskán lekörözi a jelenlegi iPad modellt, és feladja a leckét az Apple számára a jövőbeli iPad frissítések tekintetében.

Legelőször is a szerkezet a rendszerkritikus alkalmazásokban használt, idén megvásárolt QNX Software operációs rendszerére épül, 1 GHz-en üzemelő kétmagos, vélhetően ARM processzor fut benne, nem hiányzik a WiFi- és Bluetooth-vezérlő, egy elő- és hátlapi videokamera, valamint egy-egy HDMI- és USB-csatlakozó sem. Az 1 GB-os fedélzeti memória segítségével 7 col átmérőjű, 1024x600 pixel felbontású, érintésérzékeny kijelzőjén képes HD-videók lejátszására, ilyenek felvételére, és számos olyan dologra, melyeknek az iPad nincs birtokában. Ilyen a kamerák és a videokonferencia mellett a valódi multitasking, több alkalmazás párhuzamos futtatása, és nem utolsó sorban az Adobe Flash támogatása. Bár az árakról és az üzemidőről még nem tettek közzé információt, a jelek szerint a felhasználóit sokszor túlontúl keményen fogó, számos formátumot és támogatást elutasító Apple egy igazi vetélytárssal kell, hogy szembenézzen 2011 elején, amikor a PlayBook megjelenik, elsőként az amerikai boltok polcain.