Számítógépekkel és digitális táblákkal szerelik fel Békéscsaba iskoláit

MTI Sajtóadatbank, 2010. szeptember 29. 09:04

Több százmillió forint értékben szerelik fel asztali számítógépekkel, laptopokkal és digitális táblákkal Békéscsaba oktatási intézményeit több, sikeres uniós pályázat eredményeként - közölte a város polgármestere, a Fidesz polgármesterjelöltje sajtótájékoztatón kedden Békéscsabán.

Vantara Gyula (Fidesz) elmondta: az önkormányzat sikerrelpályázott egy uniós projektre, s ennek eredményeként a város négy közoktatási intézményében némileg több mint 71 millió forint értékben 524 darab tanulói laptopot vásárolhatnak, továbbá a pedagógusokat is elláthatják 24 számítógéppel.

A nyertes iskolák diákjai és tanárai úgy tudják majd használni a XXI. század infokommunikációs eszközeit, hogy a berendezések egyszerre szolgálják a tanulás, az ismeretszerzés, és végül a kikapcsolódást is. A programban résztvevő iskolaigazgatók azt emelték ki, hogy a tanulói és a tanári laptopok segítségével, a beszerzési program eredményeként olyan új ismereteket és készségeket tudnak továbbítani a diákoknak, amelyekre korában nem volt lehetőségük. A laptopok beszerzése az iskolák részéről azt jelenti, hogy immár a digitális tartalmakkal is ki tudják egészíteni az órai munkát.

Az MTI kérdésére kiderült, hogy folyamatban van egy másik, szintén uniós projekt is Békéscsabán, ami azt jelenti, hogy 421 multimédiás személyi számítógéppel szerelnek fel 27 iskolát Békéscsabán, sőt, 183 tanteremben helyeznek el interaktív táblákat, és az ezek működtetéséhez szükséges vezérlő berendezéseket és projektorokat. Utóbbi program szintén egy uniós támogatás segítségével valósul meg, összesen több mint 286 millió forintos támogatással.

A két projekt 100 százalékos támogatást élvez, így az iskolafenntartó önkormányzatnak nem kellett önrészt biztosítaniuk a fejlesztésekhez.