LibreOffice névre vált az ingyenes OpenOffice

Kiss Ádám Zoltán, 2010. szeptember 29. 12:45

A kezdeményezés eredeti szellemét felelevenítve a fejlesztők leváltak az Oracle-ről, és kifejezve a szoftver, illetve saját függetlenségüket, átnevezték terméküket LibleOffice-re.

A most átalakuló OpenOffice eredetileg StarOffice néven egy német cég, a Star Division terméke volt, majd 1999-ben a Sun Microsystems 73,5 millió dollárért felvásárolta a céget. Míg a StarOffice folytatta pályafutását a Sun berkein belül, az ezredfordulón OpenOffice néven egy új változatot, szabad forráskódú szoftvert indított útjára. Az idei év elején azonban az Oracle felvásárolta a Sun-t, így ez a projekt is az új tulajdonos fennhatósága alá került. Az új helyzetben az OpenOffice nem találta a helyét, elhanyagolva érezték magukat, és az elégedetlenség kölcsönös lehetett, mert az Oracle is úgy döntött, hogy elengedi a kezdeményezést.

A lépés teljesen új helyzetet teremt, az Oracle-t megszabadítja egy a struktúrájába sehogy sem illő vállalatrésztől, az OpenOffice-t pedig a céges érdekektől. A jövőben egy alapítvány formájában működik a kezdeményezés, ám az eszmei kezdetekhez visszatérve LibreOffice néven. Erre nem csak azért van szükség, mert döntő jelentőségű változást jelöl, hanem mert az Oracle még nem reagált a fejlesztők azon kérésére, hogy használhassák a közismert OpenOffice nevet, mely egyben védjegy is. A LibreOffice azonban így sem lebeg a levegőben, olyan neves és stratégiai szereplők biztosították támogatásukról, mint Richard Stallman neves szabad szoftver aktivista, a GNU projekt elindítója, a Free Software Foundation alapítója, valamint köztük a Google, a Novell, a Red Hat vagy éppen  a GNOME alapítvány.