Bibliai utalást tartalmazhat az Irán ellen bevetett Stuxnet kódja

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 1. 08:41

Az Ótestamentumra, pontosabban Eszter könyvére utalhat a feltehetően az iráni atomprogram lelassítására megalkotott Stuxnet számítógépes vírus - állította csütörtöki lapszámában a The New York Times.

Eszter könyve azt meséli el, hogyan menekültek meg a zsidók egy megelőző csapás segítségével attól, hogy a perzsák kiirtsák őket. A vírus kódjának egyik részlete a Myrtus (mirtusz) nevet viseli, ami egyértelmű utalás lehet az Ábrahám népét megmentő nőre.

 Az izraeli kormány nem kommentálta, hogy titkosszolgálata kiberháborúra szakosodott részlegének van-e köze a Stuxnethez, ami a lap szerint nem meglepő. Ugyanakkor több ország számítástechnikai szakemberei is úgy vélekedtek, hogy a vírus eredetét talán sohasem sikerül majd kideríteni. A The New York Times olyan véleményekre is hivatkozik, melyek szerint a mirtusz név használata - a virág több közel-keleti kultúrának is alkotóeleme - csupán szándékos félrevezetés, amelynek célja, hogy a gyanút az izraeliekre terelje.

 A lap rámutat, hogy a Stuxnet eredetével kapcsolatban hallgat az Obama-kormány is, amely nemrégiben felgyorsított egy, az előző elnök csapatától örökölt titkos számítástechnikai projektet, amelynek célja az iráni atomprogram aláaknázása.

 Noha a vírus több országban, többek között Kínában, Indiában és Indonéziában is felütötte fejét, a jelek azt mutatják, hogy a fő célpont éppen az iráni nukleáris program volt. Az egyik legfontosabb utalás az, hogy a Stuxnetet valószínűleg egy meghatározott, a Siemens által tervezett ipari számítógép ellen hozhatták létre. A Simatic S-7 típusú komputereket olajvezetékek, villamosenergia-hálózatok és atomerőművek működtetéséhez alkalmazzák.

 Irán még sohasem engedett be nemzetközi ellenőröket a natanzi urándúsító üzemének vezérlőtermébe, mert nem kívánta felfedni, hogy milyen berendezéseket használ. Ugyanakkor Dubajban tavaly lefoglaltak egy S-7-es szállítmányt, amelynek célországa Irán volt. Ez arra utal, hogy az ilyen eszközök használata elterjedt lehet az iszlám köztársaságban.

 Ralph Langner német komputerbiztonsági szakember, aki a független szakértők között elsőként állapította meg, hogy a Stuxnet Irán ellen irányul, úgy vélekedett, hogy a vírust feltehetően az iszlám köztársaság nukleáris erőművének építésében részvevő orosz szakemberek hurcolhatták be - némi titkosszolgálati rásegítéssel - az országba.

 Az Egyesült Államok és Izrael sohasem rejtette véka alá, hogy céljai között előkelő helyen szerepel az iráni urándúsítás központja, a natanzi urándúsító vezérlő számítógép-rendszereinek megrongálása. Noha a vírus szerepe ezen a téren még nem bizonyított, a lap rámutat, hogy az üzemképes urándúsító centrifugák száma a 2009 májusi 4920-ról idén augusztusra 3772-re csökkent.

 Josszi Melham, az izraeli Hárec című lap hírszerzési szakírója egyébként úgy véli, hogy a Moszadnak és az annak kötelékében működő 8200-as Egységnek köze van a Stuxnethez. Mint mondta, nem véletlen, hogy tavaly meghosszabbították az izraeli hírszerzés főnöke, Meir Dagan megbízását, mert egy hosszú távú feladat megoldásán dolgozik.

 Izraeli becslések szerint Irán 2014-re lesz képes atomfegyver előállítására. A Stuxnet vírus első változata a The New York Times szerint 2009 elején jelent meg.

 Egyébként szakértők emlékeztetnek, hogy Eszter eredeti héber neve - mint ahogy azt története is elbeszéli - Hadassza, azaz mirtuszvirág volt, közismert perzsa nevét - amelynek jelentése csillag - csak később, a perzsa király (Ahasvérus, azaz I. Xerxész) feleségeként vette fel. A talmudi forrás szerint azonban Eszter neve héber eredetű: sokáig titkolta zsidó származását férje előtt. Eszter, az árva zsidó lány Perzsiában nőtt fel. Nemcsak népét mentette meg az ármánykodástól és a végső pusztulástól, de egy, a férje ellen tervezett merényletet is megakadályozott.