Választások olcsóbban?

forrás Prim Online, 2010. október 3. 20:04

"Az elmúlt 10 évben 49.180.709.000 forintot költöttünk választásokra és szavazásokra" - írja blogjában tételesen felvázolva az egyes eseményeket a NetMiniszterelnök. Horváth Dávid az önkormányzati választások alkalmából gondolkodott el azon, mennyiben járulna hozzá a magasabb részvételi arányhoz és alacsonyabb költségekhez, ha korszerűbb, elektronikus rendszerek bevonásával, akár digitálisan is lehetne szavazni.

Véleménye szerint egy ilyen kiegészítés jelentősen csökkentené a fiatalok körében tapasztalható magas választási apátiát.

"Gondoljunk csak bele, megfelelően titkosított csatornán keresztül, egy TOKEN segítségével, akár otthonról is lehetne szavazni. Nem kellene hosszasan sorban állni, nem lennének átszavazások sem, hiszen a rendszer azokat a választási lehetőségeket hozná be, amelyek a mi körzetünkre vonatkoznak." De természetesen elismeri, hogy ennek bevezetéséhez komoly informatikai háttér és kultúra szükséges.

Elképzelése szerint a tíz évre számolt kb. 50 milliárd forint elég kell legyen egy ilyen rendszer kiépítéséhez és fenntartásához. Sőt, ne felejtsük el a Nemzeti Hálózatra elkülönített 40 milliárd forintot se.

"De érdekes lenne elgondolkodni azon is, mi lenne, ha külföldi mintára itthon is állampolgári kötelezettség lenne elmenni szavazni, aki pedig nem menne, azt pénzbüntetés súlytaná. Igen, elsőre durván hangzik. Persze ezt akkor tudom csak elképzhelhetőnek tartani, ha ezzel együtt a szavazólapon lenne egy "Nem szavazok senkire" vagy ehhez hasonló választási lehetőség is. Tehát ugyanúgy kifejezhetné nemtetszését az állampolgár, de ez nem a részvételi arányban mutatkozna meg, hanem a "senkire sem" leadott szavazatok számában. Hogy ez jobb megoldás lenne? Nem tudom" - zárja gondolatát a NetMiniszterelnök.

Horváth Dávid NetMiniszterelnök egyébként a 2010-es Internet Hungaryn Az internetes népszavazás esélyei címmel tartja majd a témához kapcsolódó előadását.