Iráni illetékes szerint megtisztították a számítógépeket a Stuxnet vírustól

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 4. 09:31

Megtisztították a Stuxnet vírustól az iráni ipari számítógépeket - közölte vasárnap egy iráni kormánytag.

Mohszen Hatam tervezési ügyekkel megbízott ipari miniszterhelyettes szavait az állami televízió internetes oldala idézte. Egy másik iráni illetékes korábban kijelentette, hogy 30 ezer ipari számítógépet fertőzött meg a vírus. "E vírus egy évvel ezelőtt jött létre, s információkat gyűjtött az ipari számítógépekről" - mondta.

A júniusban felfedezett Stuxnet vírus a német Siemens cégnek az olajvezetékeket, -platformokat, áramelosztókat és más ipari létesítményeket vezérlő programját keresi és támadja meg a számítógépekben. Szakértők szerint a vírus célja informatikai szabotázs végrehajtása, vagyis oly módon megváltoztatni a létesítmények működését, hogy azok fizikailag megsemmisüljenek.

Hatam cáfolta ezeket az értesüléseket, és azt hangoztatta, hogy "a vírus csak információk gyűjtésére alkalmas, majd megsemmisíti önmagát". Állítólag főként Iránban terjedt el, de Indiában, Indonéziában és Pakisztánban is a szakértők szerint.

Egyes szakértők elképzelhetőnek tartották, hogy a vírus készítői az Iránban nemsokára üzemelni kezdő busehri atomerőművet vették célba. A teheráni vezetők tagadják, hogy a Stuxnet ártani tudott volna, noha a busehri létesítmény egyes alkalmazottainak személyi számítógépére rákerült a vírus.