Ismét gyorsít a Chrome

Milkovits Gábor, 2010. október 5. 12:08

A Google egy olyan elemet épített be a Chrome böngészőbe, amely észrevehetően meggyorsíthatja a weboldalak betöltését, habár egyes esetekben egyelőre problémákat is okozhat.

A False Start elnevezésű technológia feleslegessé teszi a böngésző és a web-szerver közötti kommunikáció egy részét, ami például a Kalifornia és Európa közötti adatátvitelnél akár 1,5 tizedmásodperccel meggyorsíthatja az oldalak betöltését. Adam Langley fejlesztő szerint az újítás nagy előnye, hogy a gyorsításhoz csupán a böngészőt kellett módosítani, a szervereket nem. Az újításnak annyi a szépséghibája, hogy a weboldalak 0,05 százalékával nem működik együtt: ez így elsőre nem tűnik soknak, de a legutóbbi adatok alapján így is vagy 114 ezer portálról van szó. Ezeknek az oldalaknak az üzemeltetői ugyanis még mindig nem álltak át a régebbi SSLv3 adattitkosítási technológiáról az immár 12 éves TLS-re, így a hozzájuk igazodó böngészőkön miattuk lassúbb a netezés a kelleténél.

A Google azt tervezi, hogy feketelistát készít a régebbi szabvánnyal működő oldalakról, illetve értesíti is erről a fenntartókat, ezzel is változtatásra és a web általános akadály-mentesítésére ösztönözve őket. Addig is ezeknek az oldalaknak a megtekintéséhez kikapcsolható lesz a False Start az új Chrome böngészőben is.