A MeeGo szoftverfőnök is otthagyta a Nokiát

Milkovits Gábor, 2010. október 6. 12:02

A vezérigazgató-váltás és az okostelefonos részleget vezető Anssi Vanjoki távozása után most Ari Jaaksi, az Apple iOS riválisának szánt MeeGo szoftverplatform fejlesztésének vezetője is másnak adja át a székét.

Jaaksi utódjának személye egyelőre nem ismert, a váltás azonban egy kritikus időszakban történik, ugyanis a Nokia az év vége felé tervezi piacra dobni első MeeGo szoftveres okostelefonját. A platform a korábban szintén még Jaaksi vezetése alatt fejlesztett Maemo Linux, illetve az Intel hasonlóan Linux-alapú Moblin operációs rendszerének összeházasításából született. A két cég igen sokat vár az új szoftvertől: a Nokia azt, hogy végre sikeres felső kategóriás készülékeket tudjon prezentálni, az Intel pedig azt, hogy az ARM csipek által uralt okostelefonos piacra betörhessen saját processzoraival.

A Gartner elemzői szerint Jaaksi nem egészen önként hagyja ott a Nokiát, hanem azért, mert az új vezérigazgató mellett az ő posztjára is dinamikusabb vezetőt keres a cég. Carolina Milanesi elemző úgy látja, hogy a kulcsfontosságú MeeGo platformot a jövőben egy az Intel-hez közelebb álló, a mobilok mellett a PC-t is jól ismerő, illetve a nyilvánosságot ügyesebben kezelő személy fogja menedzselni.