A Flash után a Reader-t és az Acrobat-et is befoltozta az Adobe

Milkovits Gábor, 2010. október 7. 09:20

Az Adobe ígéretének megfelelően befoltozta azt a veszélyes biztonsági rést a Reader és az Acrobat szoftvereken, amelyet szeptember végén a Flash Player-en már kijavított.

A szeptember közepén ismertetett veszélyes nulladik napi sebezhetőség kihasználásával összeomlást idézhetnek elő a támadók, sőt akár az irányítást is átvehetik a megfertőzött rendszerek fölött. A rések az Adobe Acrobat és Reader 9.3.4, valamint ennél régebbi szoftvereken is megtalálhatók, csakúgy, mint az Adobe Flash Player 10.1.82.76 és régebbi változatokon, a Windows, Mac, Linux, Solaris és Android platformokon egyaránt. A Flash Player-t az ígértnél hamarabb, szeptember 21-én kijavította a cég, az új, immár biztonságos Reader 9.4 (http://get.adobe.com/reader/) és Acrobat pedig most jött ki.

 Az Adobe amúgy tavaly óta a Microsoft-hoz hasonlóan havonta ad ki biztonsági frissítőcsomagokat szoftvereihez: ez legközelebb október 12-én lenne esedékes, azonban a rendkívül veszélyes rések nyilván gyors, soron kívüli lépéseket igényelnek. Emellett a cég következő generációs szoftvereibe egy olyan, be- és kikapcsolható sandbox funkciót is beépít, amely elhatárolja a programok műveleteit az operációs rendszertől, ezáltal kiküszöbölve azt, hogy egy esetleges vírustámadás az egész gépet megfertőzze.