Mobiltelefont minden nőnek

Milkovits Gábor, 2010. október 8. 07:30

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Cherie Blair, Tony Blair brit ex-miniszterelnök felesége egy olyan kezdeményezést indítottak el, amellyel világszerte mobiltelefonhoz szeretnének juttatni vagy 150 millió nőt.

Az ötlet abból indul ki, hogy a fejlődő világban a férfiak jóval magasabb arányban rendelkeznek mobillal, mint a nők. Fekete-Afrikában például 23 százalékos a különbség a férfiak javára, míg a Közel-Keleten 24 százalék, Dél-Ázsiában pedig 37 százalék. Összességében világszerte mintegy 300 millióval kevesebb nőnek van mobiltelefonja, mint férfinak. A mobiltelefon ugyanakkor egyértelműen a társadalmi felemelkedés eszköze lehet a gazdaságilag elmaradottabb társadalmakban: segíti például az írástudatlanság felszámolását, lehet rajta orvost hívni, illetve a kisebb vállalkozások működtetéséhez is elengedhetetlen. Így aztán a készülékek elősegíthetik, hogy a nők általános helyzete javuljon a szegényebb országokban.

A program úgy segít a helyzeten, hogy a szolgáltatók kifejezetten a nőknek szánt kedvezményes készülékeket és előfizetéseket fognak forgalmazni. Eddig 17 globális mobilszolgáltató csatlakozott a tervhez, összesen nagyjából 10 millió dollárt is felajánlva a célra. A projekttel azt szeretnék elérni, hogy középtávon legalább 150 millió nő juthasson általa mobiltelefonhoz a fejlődő világban.