Rugalmasabb és biztonságosabb adatkezelés a Facebookon

Milkovits Gábor, 2010. október 8. 07:51

Mark Zuckerberg vezérigazgató személyesen tartott sajtótájékoztatót, amelyen olyan változtatásokat jelentett be, mint a profilok tartalmának másolhatósága, illetve az egyes alkalmazások adathozzáférésének ellenőrizhetősége.

Mostantól lehetőség van arra a közösségi oldalon, hogy a felhasználó .zip fájlként lementse adatait, illetve a legkülönbözőbb általa feltöltött tartalmakat Facebook-oldaláról. Ez vonatkozik a beszélgetésekre is, sőt, akár a teljes fiók is átköltöztethető egy az egyben egy másik hasonló portálra. Mindez korábban nem volt lehetséges, de úgy tűnik, azóta megnőtt a Facebook-osok önbizalma.

Az utóbbi időben sorra felmerült adatvédelmi aggályok miatt egy olyan külön oldalt is létrehoztak, amelyen ellenőrizhető, hogy a különféle alkalmazások egyenként milyen felhasználói adatokhoz férnek hozzá, és természetesen azonnal rugalmasan módosítani is lehet a beállításokon. Ezen felül pedig a „Csoportok” szolgáltatás is megújult, oly módon, hogy ezentúl valóban zárt körűként kezelhetik a tagok csoportjaikat, úgy, hogy eközben mások, beleértve az adott csoporton kívüli ismerőseiket is, nem láthatják ezt a tevékenységüket. Azaz meg lehet osztani a legkülönbözőbb tartalmakat csak egy adott csoport tagjaival, míg a többi ismerősökkel nem.