Nem tiltják le a Blackberry-t az Emirátusokban

Milkovits Gábor, 2010. október 8. 20:53

Az Egyesült Arab Emirátusok távközlési hatósága bejelentette, hogy a korábbi fenyegetés ellenére mégsem tiltják be a RIM Blackberry okostelefonok üzenetküldő szolgáltatását az országban.

A megegyezésről sem a hatóság, sem a Research In Motion (RIM) nem volt hajlandó részleteket elárulni. A RIM ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy egyetlen országban sem enged saját biztonsági és adatvédelmi kódexének előírásaiból, vagyis a felhasználók üzeneteihez kizárólag az illetékes hatóságoknak enged hozzáférést, és csakis akkor, ha bűncselekmény vagy nemzetbiztonsági kockázat gyanúja merül föl a felhasználóval szemben. Hogy mégis mivel sikerült megnyerni az Emirátusok kormányának jóindulatát, azzal kapcsolatban csak találgatni lehet. Az országban tavaly októberben egyszer már felfüggesztették a szolgáltatást, később azonban a tárgyalások feltételeként ismét engedélyezték.

Az egész probléma abból ered, hogy a Blackberry üzenő szolgáltatása a versenytársakétól eltérő, egyedi módon nem csupán a helyi szolgáltató hálózatán bonyolódik, hanem a Research In Motion saját, biztonságos kanadai, brit és egyéb hálózatain. Ily módon a kódolt üzenetekhez a helyi szolgáltatók és hatóságok nem férhetnek hozzá, ami különböző okok miatt zavarja az Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd-Arábia, Kuvait és India kormányzatát.

Az öböl menti arab országok ugyan a biztonságra hivatkoznak, és valóban ez is szempont lehet a feszült politikai helyzetben lévő térségben, azonban a lépéseknek más mozgatórugói is vannak. A nyugati országokkal ellentétben, ahol főként üzletemberek használják a RIM szolgáltatását, a szigorú iszlám törvények által irányított államokban a vonzerőt éppen a titkosság jelenti. Az ellenkező neműek közötti nem-hivatalos kommunikáció ugyanis tilos, így a titkosított üzenetküldő ideális megoldás lehet a társkeresésre. Indiát leginkább az motiválhatja, hogy ellenőrzése alatt tartsa az országban és a szomszédos Pakisztánban tevékenykedő iszlámista terroristák kommunikációját.