Itt a legújabb Firefox mobil béta, Androidra is

Milkovits Gábor, 2010. október 9. 18:52

A Mozilla kiadta a Firefox mobilböngésző Fennec 2.0 névre keresztelt nyilvános béta tesztváltozatát, amelynek alapjai megegyeznek a következő generációs Firefox 4 PC-böngésző kódjaival.

A Nokia Maemo Linux mellett az Android rendszerhez is kiadott Fennec 2.0 béta ugyanazt a Gecko böngészőmotort, illetve szintén ugyanazt a JaegerMonkey kiegészítéssel ellátott JavaScript motort tartalmazza, mint az asztali gépekre és laptopokba szánt Firefox 4. A szoftver egyik fontos újítása a Firefox Sync, amelyen keresztül elérhetők az otthoni vagy munkahelyi PC-s Firefox könyvjelzői és egyéb személyes menüi. Emellett kipróbálható rajta az Electrolysis („elektrolízis, azaz vízbontás”) nevű technológia is, amely különválasztja a böngésző felhasználói kezelőfelületét a webes tartalmakat kezelő motortól. Ennek az az előnye, hogy az egyes oldalak, vagy mondjuk a komolyabb CPU-igényű JavaScript elemek betöltése közben is lehet navigálni az oldalakon, vagy éppen információt bevinni rájuk. A bétán ráadásul az augusztusban megjelent első tesztváltozattal szemben már fut a „Layers” („rétegek”) nevű megoldás is, amellyel a komolyabb grafikus teljesítményt igénylő feladatok, például az oldalak görgetése, az animációk, vagy a videók gyorsulnak föl jelentősen.

Matt Brubeck a Mozillától azt írja blogbejegyzésében, hogy az új mobil Firefox béta „sokkal gyorsabb”, mint az Android 2.1 saját böngészője, a végleges verzió pedig lekörözi majd a 2.2-ben működő, WebKit-alapú SunSpider-t is. Így aztán a Fennec 2.0 a funkciók mellett a mobilböngészésben oly fontos teljesítményben is igyekszik majd versenyképesnek lenni a piacon, ahol egyébként az Opera az, amely általában élen jár az újításokban.