KEK KH: csak a folyamatos adatközlést lassította a választási adatokat közlő portál elleni támadás

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 11. 12:02

Csak a folyamatos adatközlést lassította le október 3-án a választási adatokat közlő portál elleni támadás - állapította meg a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) pénteken lezárult vizsgálatában.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint az október 3-ai önkormányzati választási eredmények összesítése idején túlterheléses támadás érte a választási tájékoztató rendszert.

A támadás átmeneti fennakadást okozott a kiszolgáló eszközpark által nyújtott szolgáltatásban, vagyis a választás előzetes szavazatösszesítéseit tartalmazó www.valasztas.hu weboldal (az Országos Választási Iroda hivatalos honlapja) a támadás
időpontjától, október 3-án este 8 óra 20 perctől lelassult.

A közlemény szerint az üzemeltető az ilyen esetekre meghatározott akcióterv értelmében azonnal megtette a szükséges lépéseket, így a weboldal normális működése 30 percen belül helyreállt. A KEK KH hangsúlyozta, hogy a tájékoztató rendszerben tárolt adatokat illetéktelen módosítás, törlés nem érte. Az eredmények a támadás ideje alatt is folyamatosan érkeztek a szerverparkba, csak a publikálásuk volt lassúbb.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy az incidens során illetéktelen hozzáférés, illetve bűncselekmény nem történt, ezért a hivatal az ügyben nem tett büntetőfeljelentést - áll a közleményben.