Korlátozni fogja az Interpol a pedofil tartalmú honlapokhoz való hozzáférést

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 12. 10:49

Korlátozni kívánja a pedofil tartalmú oldalakhoz való hozzáférést az Interpol egy hétfőn előterjesztett javaslata szerint.

A nemzetközi rendőri szervezet ezzel a "megelőző" lépéssel elsősorban a gyermekek szexuális kizsákmányolását szeretné megakadályozni, és nem az a célja, hogy ellenőrzése alatt tartsa a világhálón böngészőket.

Az Interpol beszámolt arról, hogy jelenleg 265 olyan honlapot vettek nyilvántartásba, amelynek tartalma kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélésekről tanúskodik, de a listát tovább bővítik majd a nemzeti rendőrségek támogató munkája nyomán. A kezdeményezés a gyakorlatban úgy valósul majd meg, hogy aki a szóban forgó oldalakat szeretné elérni, annak vagy egy hibaüzenet jelenik meg a képernyőjén, vagy pedig automatikusan az Interpol saját rendőrségi honlapjára lesz irányítva.

A rendőrségi források hangsúlyozzák, hogy ez a lépés csupán "kiegészítése azoknak az eszközöknek", amelyeket hasonló célból már a legtöbb országban alkalmaznak a hatóságok.

"Ez a javaslat kulcsfontosságú eszköz lesz az elsősorban kiskorúak kihasználásával járó szexuális bűncselekmények megelőzésében" - húzta alá Jon Eyers, az Interpol emberkereskedelemmel foglalkozó osztályának igazgatóhelyettese. Eyers hozzátette, hogy ezáltal egyrészt könnyebbé válik a szexuális bűncselekményt elkövetők azonosítása, másrészt pedig fel tudják számolni azokat a szervezeteket és hálózatokat, amelyek pedofil tartalmú oldalakat működtetnek.