Körkép a nyílt forráskódú analitikáról a jövő heti Open Source BI Fórumon

forrás Prim Online, 2010. október 12. 17:01

Az elmúlt években a vállalati és kormányzati informatikában egyre növekszik az open source üzleti intelligencia megoldások népszerűsége, amelyek tudásban lassan megközelítik a hagyományos IT szállítók szoftvereit, miközben nagyobb rugalmasságot és átláthatóságot biztosítanak, és beszerzésük lényegesebben alacsonyabb költségekkel jár.

Az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő konferencián számos nyílt forráskódú döntéstámogató eszköz mutatkozik be, lefedve az üzleti intelligencia és adattárház-építés szinte minden szegmensét.

Az egyik érdekesség az olasz Engineering által támogatott és fejlesztett SpagoBI platform, amely  lehetővé teszi a különböző fejlesztőktől származó BI komponensekből integrált  üzleti intelligencia rendszerek kialakítását open source alapokon. Az alkalmazható elemek között megtalálhatóak az ETL, a jelentéskészítő, és az ad-hoc lekérdezést támogató modulok, sőt mód van  adatbányászati és térképes elemzések  megvalósítására is.

További információ

A német Rapid-I adatbányászati megoldásai nem csak a nyílt forráskódú szoftverek között töltenek be meghatározó szerepet, de egyre inkább kihívást jelentenek a prediktív analitika olyan vezető szereplőinek is, mint a SAS és az SPSS. A cég zászlóshajója a RapidMiner, amely  kényelmes felhasználói felületen tesz elérhetővé több száz különböző adatbányászati algoritmust. A termékpalettán  emellett megtalálhatóak a szociális hálók és a webes szolgáltatások adatainak elemzésére szolgáló megoldások is.

További információ

Szintén újdonság, hogy a Sun felvásárlása óta először fog az Oracle előadást tartani itthon a MySQL BI célú alkalmazási lehetőségeiről, bemutatva a népszerű  adatbázismotor adattárházas funkcióit és a hatékony működéshez szükséges szakmai fogásokat.

További információ

A open source BI hazai szakértői is szép számmal képviseltetik magukat a konferencia programjában, így többek között lesz szó az adatintegráció, a pénzügyi tervezés és költségelemzés és a webes látogatottsági adatok elemzésének nyílt forráskódú eszközökkel történő megvalósításáról. Külön előadások foglalkoznak a open source szoftverek alkalmazásával kapcsolatos pénzügyi és jogi kérdésekkel is, kitérve a különböző licenszelési alternatívákkal kapcsolatos tudnivalókra.

További információ