3000 erdélyi magyar kulturális témájú szócikkel bővül a Wikipedia

Kiss Ádám Zoltán, 2010. október 13. 07:14

A Wikimédia Magyarország Egyesület és a Kriterion Kiadó, valamint az Erdélyi Múzeum-Egyesület között létrejött megállapodás alapján a kolozsvári székhelyű kiadó által gondozott Romániai magyar irodalmi lexikon első négy kötete, vagyis az A-tól R-ig terjedő címszavak hamarosan teljes egészében fellelhetőek lesznek a magyar nyelvű Wikipédiában.

A megállapodás keretében megközelítőleg 3000 erdélyi magyar kulturális témájú szócikkel bővül az online enciklopédia. Az átvett tartalom a Wikipédiából ismert feltételekkel szabadon fejleszthető és felhasználható.

A szerkesztők remélik, hogy más lexikonok és enciklopédiák is csatlakoznak majd ehhez az akcióhoz, hiszen számos területről nagyon kevés információ lelhető fel a Wikipédiában illetve a magyar interneten. A fellelhető anyagok pedig ritkán használhatóak fel szabadon, így nincs lehetőség az elérhető anyag frissítésére és javítására.

A szócikkek wikipédiás megjelenésével nem csak az online enciklopédia, hanem a teljes magyar nyelvű közösség nyerhet, mivel így ez a hatalmas ismeretanyag sokkal szélesebb körben lesz felhasználható, hozzájárulva közös kultúránk esetleg kevésbé ismert részeinek szakszerű ismertetéséhez is.

Romániai magyar irodalmi lexikon