Magyarországon tíz kártevőből hét trójai

Kiss Ádám Zoltán, 2010. október 15. 08:17

A megtévesztett felhasználók közreműködésével tudnak a legkönnyebben terjedni az internetes kártevők, így a trójai programok vannak többségben a vírustoplistán.

Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik a hazai felhasználók számítógépeit. A szeptemberi toplista első helyét ugyan még mindig a Conficker féreg tartja, előnye azonban a második helyezetthez képest ebben a hónapban 8%-ról 5%-ra csökkent. A Confickert az INF/Autorun csoport követi, mely a Windows automatikus programfuttatási funkcióját kihasználó kártevőkből tevődik össze. Ezek akár MP3 lejátszókon vagy USB kulcsokon is terjedhetnek, fertozésük egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul.

A toplista többi helyén egy kivétellel trójai programok állnak. A Conficker és az INF/Autorun csoport után harmadik az előző hónapokban feltunt HTML/ScrInject trójai, amely egy RAR segédprogrammal tömörített fájlban terjed, és települése során egy üres (c:windowsblank.html) állományt jelenít meg fertőzött számítógép böngészőjében. A kártevő ezután hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, majd további kártékony javascript állományokat kísérel meg letölteni és lefuttatni a háttérben.

Új szereplők


A toplista két új tagja közül az első a hetedik helyen megjelenő JS/Redirector trójai. A kártevő az ál-antivírusokhoz hasonlóan hamis riasztásokat jelenít meg a megfertőzött számítógép böngészőjében. A riasztásoknak bedőlt felhasználókat ezután hamis weboldalakra csalja, és megpróbálja megszerezni az adataikat. Mindeközben hátsó ajtót nyit a megtámadott gépen, majd különféle weboldalhoz kísérel meg csatlakozni, és azokról további kártékony kódokat tölt le.

A másik újonc a kilencedik helyezést elérő Win32/KillProc trójai, mely a fertőzött számítógépen különféle kártékony állományokat hoz létre a Documents and Settings mappában, emellett a rendszerleíró-adatbázisban elhelyezett kulcsokkal gondoskodik arról, hogy a számítógép újraindítása után is lefuthasson. Fő célja, hogy a megtámadott gépről adatokat szerezzen, és naplózza a billentyűleütéseket.