Leonardo és Botticelli HD-ben

Kiss Ádám Zoltán, 2010. október 15. 08:40

Akinek nincs ideje elutazni az Uffizi-képtárba, most egy rendhagyó online kiállítás keretén belül számos mesterművet tekinthet meg otthonából ingyenesen, extra nagy felbontásban.

A művészet és a technológia találkozásának jegyében nemzetközi hírű fotós cégek és az egyik legérdekesebb képtár vállalkozott hat igazán fontos kép rendkívüli felbontásban történő lefényképezésére és online elérhető, kinagyítható, mozgatható változatban történő megjelenítésére. Az eseményre egy külön weboldalt i s létrehoztak a www.haltadefinizione.com címen, és az online látogatások ingyenesek egészen január 29-ig. A kiválasztott képek az ingyenesség ellenére egyáltalán nem másodvonalbeli művek, éppen ellenkezőleg a korszak élvonalbeli alkotásai: Sandro Botticelli: A tavasz (1477) és Vénusz születése (1482-85)m, Leonardo da Vinci: Angyali üdvözlet (1472-75), Andrea del Verrocchio és Leonardo da Vinci: Krisztus keresztelése (1475), Caravaggio: Bacchus (1597) és Agnolo Bronzino: Eleonora di Toledo portréja (1545).

A képek nagy felbontása lehetővé teszi, hogy az alkotások minden részletét megfigyeljük, legyen szó az arckifejezésekről, vagy éppen a ruha részleteiről. Különösen érdekes lehet ez az olyan képek esetében, ahol a hátteret egy akkor még kevéssé neves, de később igazi mesterré váló művész festette meg, míg ugyanazon festmény fő alakját a műhely névadója, a fő mester alkotta meg, ahogy ez a korban szokásvolt. Nem ez az első ilyen vállalkozás, hiszen például látható volt Da Vinci utolsó vacsorája 16 gigapixelben, ám ez az első alkalom, hogy az Uffizi-képtár hasonló lehetőséggel él. Az RHD (Real High Definition) felbontásban látható képek valóban rendkívüli, felbontás terén szinte az élőben történő látogatást felülmúló élményt kínálnak.