Egy hónap múlva boríthatja a piacot a Chrome OS

Kiss Ádám Zoltán, 2010. október 15. 08:50

Akár teljesen felboríthatja az operációs rendszerek piacát a Google új rendszere, mely elérte az RC, vagyis kiadás előtti állapotot. Borulhat a Windows univerzum.

A Google egy teljesen új koncepcióval lép ki az operációs rendszerek piacára. Ezen a területen ugyan a Windows rendszerek az uralkodók, ám a rivális Apple OS vagy Linux megoldásoktól is sokban különbözik a Chrome OS. Először is nem csak szabad forráskódú, amit a nagyok közül a Linux tudhat csak magáénak, de lényéhez tartozik, hogy kisméretű, a háttérben meghúzódó keretrendszer akar lenni, és nem szeretné mindenben minden áron kiszolgálni a felhasználót. Ez is egy Linux alapú rendszer, ám teljesen más felfogásban, a külső alkalmazásokra és az internetre építve valósítaná meg az újfajta felhasználói élményt. Amit ezzel veszítünk, az például az operációs rendszerbe épített videovágó, de az ilyen alkalmazások helyett a többség úgyis inkább letölt egy lehetőleg ingyenes, fejlettebb szoftvert. Ez a logika uralja a Chrome OS világát, valóban nem nagyon szeretne más lenni, mint egy kisméretű, megbízható platform a saját magunk által összeválogatott programokhoz.

A fejlesztői oldalakról kiderül, hogy az utóbbi időben agyonhallgatott Chrome OS legfrissebb verziószáma 0.9.78.1, és ez már kiadásra jelölt (release candidate), közvetlenül megjelenés előtti programot takar. Ez a tapasztalatok szerint a kis gépektől az akár az asztali gépekig terjedő spektrumot átfogó, eredetileg a netbookok és iPad jellegű táblagépekre szánt, ARM processzortámogatással is rendelkező szoftver esetében azt valószínűsíti, hogy akár egy hónap múlva megjelenhet a végleges verzió. Ez egyébként egybe esik az eredeti 2010-es megjelenési tervekkel, valamint a legutóbbi késő őszi célperiódussal. Ha közepesre sikerül a Chrome OS, akkor is az megjelenésekor sokak által halálra ítélt Android sikerét követheti, de ha igazán beválik, akkor teljesen átírhatja a jelenlegi Windows univerzumot, és alapjaiban változtathatja meg a számítógép-használat játékszabályait.