Alkotmány 2.0 - Új szériájú közigazgatás

forrás Prim Online, 2010. október 15. 09:30

Felbőgtek a törvényalkotási turbinák, elindult a www.webalkotmany.hu oldal - jelentette be Pettkó András (2002-2010 között országgyűlési képviselő), az oldal kezdeményezője interaktív sajtótájékoztatóján. A portálon a netpolgári habitussal rendelkezők közzé tehetik alkotmányjavaslataikat. Olvashatják az óránként frissülő híroldalt, fórumozhatnak, szavazhatnak. A bemutatott portálnak természetesen van facebook, tvitter konnekciója, és kapcsolata az országgyűlés illetékes bizottságának oldalához is. Lájkolni is lehet.

A volt képviselő elkészítette saját alkotmányjavaslatát is. Azt hangoztatta, számára fontos, hogy az új alaptörvény ne csak a koronáról és a hagyományokról szóljon, hanem az új világ új lehetőségeiről is. Szerinte az új alkotmányban olyan szakasznak is kell lennie, amely az alapvető hírközlési - informatikai jogokról szól. Erre azért is szükség van, hogy ne legyenek első-és másodosztályú állampolgárai Magyarországnak, aszerint sorolódva kasztokba, hogy mennyire érik el az információs infrastruktúrák lehetőségeit.

Pettkó András javaslatainak első négy pontja az e-közigazgatás elvi és gyakorlati vetületeit egyaránt érinti. Szó szerint:
1.    Az állam a közigazgatás intézményhálózatán keresztül, valamint a szükséges rendelkezések megalkotásával biztosítja, hogy az informatika a demokratizmus megerősödését, kiszélesítését szolgálja, és ne lehessen eszköze a kiváltságok, szellemi és gazdasági monopóliumok kialakulásának.
2.    Az informatikához kapcsolódó eszközök és alkalmazások használatát, forgalmazását az állam nem korlátozhatja sem tiltással, sem közvetett szabályozással. 
3.    A Magyar Köztársaság minden állampolgára számára ingyenesen biztosít 1db állampolgári email címet születése pillanatától. (Az állampolgár nagykorúságáig az állampolgári email cím kezelésének joga és kötelessége a törvényes szülő és gondviselő.)
4.     A Magyar Köztársaság minden állampolgárával az Ügyfélkapun keresztül (vagy annak törvénymódosítással is deklarált jogutódján) tartja az elektronikus ügyintézési kapcsolatot.