Előkerült Windows 1.0 arat a videómegosztókon

Kiss Ádám Zoltán, 2010. október 16. 13:58

1985. november 20-án jelent meg annak a programnak az elődje, mely ma messze a leghasználatosabb operációs rendszer. A YouTube-on váratlanul megjelent egy rég elfeledett szoftver, a Microsoft Windows 1.0 bemutatója, igazi időutazás.

Az IT történetét az elmúlt legalább két évtizedben jelentős mértékben meghatározó szoftver első piaci bevezetésre kerülő változata egészen pontosan a Windows Premiere Edition1 nevet kapta. Az elfeledett szoftver Microsoft egyik vezetője, Ray Ozzie találta meg váratlanul a dolgozószobájában, és úgy döntött, hogy ezt a darabka IT történelmet nyilvánosságra is hozza.

A 3 perc 49 másodperces összeállítás megdöbbentő mai szemmel nézve, az operációs rendszer beépített órája egyszerűségben a legősibb televíziós pontos idő képeket is megszégyeníti, a számológép egyenesen valamilyen óvodás csoportok számára készült tanulóprogramnak hat, de már itt megvannak az ismerős alkalmazások, a játékok, vagy éppen a Paint első verziója. Természetesen nem szabad elfelednünk, hogy mindez akkor óriási előrelépésnek számított, és megdöbbentően hasonlít funkcióiban a mai Windows-okhoz, valamint abban a korban szokatlan módon ugyan kezdetleges, de felhasználóbarátnak szánt kezelőfelülettel rendelkezik.