Túláram elleni védelem laptopoknak is

Kiss Ádám Zoltán, 2010. október 16. 17:04

Ha zavarszűrőkről van szó, akkor általában a helyhez kötött eszközök, számítógépek, hifi berendezések, tv és sok minden más jut az eszünkbe. Ha laptopunk van, akkor sem gondolunk arra, hogy a hálózatból érkező káros jel otthontól, irodától távol, bárhol elérhet minket, ahol az elektromos hálózathoz csatlakozunk. Hogyan védekezzünk ez ellen?

A kimondottan notebookhoz és bármilyen más, hordozható eszközhöz kifejlesztett hálózati zavarszűrő kitágítja a zavarszűrőkről általánosságban kialakult képet. Ha a biztonságos környezetünkben otthon vagy az irodánkban használjuk a mobil gépünket és eleve egy védett aljzatról töltjük újra az akkumulátorait, akkor fel sem tűnik, hogy idegen helyen is ugyanazt a mozdulatot végezzük, ha áramra van szükségünk: bedugjuk az első konnektorba a dugót és dolgozunk tovább.
 
Pedig nemcsak az internetről érkező vírusok tehetnek kárt a drága gépben, hanem a nem megfelelő elektromos impulzusok is, amelyek a konnektorból leselkednek ránk. Sok olyan irodaépület van, amely régi gyárak, üzemek volt irodaházainak felújítása során már modernek látszanak, de az elektromos hálózat is része lett az átépítésnek? Megfelelően védett a telepen levő erősáramú gépek által keltett impulzusok ellen? Nem tudhatjuk, hogy a konnektor mögött milyen régi hálózat bújik meg, és akkor a mostanság oly' gyakori viharokról még nem is beszéltünk.

Persze bárki mondhatja, hogy ez nem jelent igazán veszélyt, addig, amíg pórul nem járt. Az Infosec által kínált hordozható zavarszűrő, az Infosec PNB Travel túlfeszültségek, áramingadozások és mindenféle hálózati zavarok kivédésre alkalmas megoldás. Kis mérete, könnyű súlya és alacsony ára miatt nyugodtan alapfelszereltség lehet a notebooktáskában.
 
A kábel összegubancolódását megakadályozza, hogy használat után gyorsan a házba húzódik vissza a vezetékpár. Ha valaki a notebookjával faxolni is szokott, akkor megnyugodhat, mert a telefonvonal biztonságossá tételét is megoldhatja vele. A hálózat bemeneti feszültsége 120/240 V lehet (50/60 Hz) és 2,5 amper terhelést visel el a szűrő. A telefonvonal védelmét szabványos RJ11-es csatlakozó oldja meg.