Pénzzel támogatja a legális zeneletöltést a francia kormány

Milkovits Gábor, 2010. október 19. 08:32

A francia kormány olyan előre feltöltött hitelkártyákat fog forgalmazni fiataloknak, amelyekkel a legális zeneletöltő oldalakról fél áron vásárolhatnak majd dalokat és albumokat.

A tervek szerint a kártyák darabjáért 25 eurót kell majd fizetniük a12 és 25 év közöttieknek, azonban 50 euró értékben tölthetnek majd le zenét az internetről. A számla felét ugyanis a francia állam fogja állni – no persze nem a végtelenségig. A projekt két évig fog élni, és egy felhasználó csupán egy kártyát vásárolhat majd évente, ám a tervezett 2 millió kártya így is 50 millió euróba kerül majd a francia államnak.

Az elképzelést már jóvá is hagyta az Európai Unió Versenyügyi Biztossága: Joaquin Almunia biztos azt nyilatkozta az ügyben, hogy az unió minden olyan kezdeményezést támogat, amely növeli az interneten elérhető zenék választékát, a korábbinál alacsonyabb áron. Franciaország az EU-n belül igyekszik szigorú politikát folytatni az internetes fájlcsere ellen, így nemrég hosszas huzavona után egy olyan törvényt fogadott el, amellyel megfoszthatók internetes kapcsolatuktól azok, akik két figyelmeztetés után sem hagynak föl a szerzői jogilag védett tartalmak illegális letöltésével.