A vártnál nagyobb nyereség és bevétel az IBM-nél

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 20. 13:13

A várakozásokat meghaladó nyereséggel és bevétellel zárta a július-szeptemberi időszakot az IBM, az amerikai informatikai óriáscég már sorban a 31. negyedévben növelte profitját, a kulcsfontosságú szolgáltatási ágazat teljesítménye azonban csökkent.

A társaság adózott eredménye 3,6 milliárd dollár volt, 12 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbit. A bevétel 3 százalékkal 24,3 milliárd dollárra emelkedett. Elemzők mind a profitot, mind a bevételt is alacsonyabbra becsülték.

A szoftver és a hardver ágazat bővült, a szolgáltatási üzletág bevétele azonban már az egymást követő harmadik negyedévben csökkent, július és szeptember között éves szinten 7 százalékkal 11 milliárd dollárra. Az üzletág adja az árbevétel több mint 50 százalékát, és a profit közel felét. A verseny egyre élesebb, ráadásul a válság miatt több nagy ügyfél leállította kiszervezési
(outsourcing) projektjeit.

A hosszú távú szolgáltatói szerződéseknek nagy szerepe volt abban, hogy az IBM eddig sikeresen átvészelte a válságot. A vállalatot is karcsúsították, több ezer embert bocsátottak el, a nyereség így még 2009-ben is nőtt.

Az idén részvényenként 11,40 dollár lehet a profit - közölte a társaság a hétfői New York-i tőzsdezárás után közzétett beszámolójában. Korábban részvényenkénti 11,25 dolláros nyereséget jósolt az IBM.

A további növekedést felvásárlásokkal kívánják megalapozni, 2015-ig 20 milliárd dollárt költenek cégfelvásárlásokra - közölte a társaság.