Lion: Új Mac szoftver letölthető alkalmazásokkal

Milkovits Gábor, 2010. október 21. 08:11

Az Apple bemutatta legújabb Mac számítógépes szoftverét, amely a „Lion” („oroszlán”) névre hallgat és többek között az iOS-éhez hasonló saját online alkalmazásbolttal is rendelkezik majd.

A Mac Lion Steve Jobs szerint 2011 nyarán érkezik majd, és úgy néz ki, átvesz néhány sikeres dolgot az iPhone és az iPad operációs rendszeréből. Ilyen lesz elsősorban az App Store internetes alkalmazásbolt, amelynek eredetije jelentősen hozzájárult az Apple mobiljainak sikeréhez. Az új Mac platformhoz már a jövő hónaptól lehet küldeni a külsős szoftvereket véleményezésre, az Apple pedig azt tervezi, hogy a szolgáltatás még a Lion kiadása előtt, azaz a Snow Leopard következő nagyobb frissítésével, vagyis 3 hónap múlva elérhető lesz. Emellett némi érintőképernyős vezérlés is integrálásra kerül majd a Lion-ban, habár Steve Jobs szerint továbbra sem ez a jövő útja. Megújul még az iLife multimédia-szoftver is, emellett pedig az iPhone-ról ismert FaceTime videótelefonos alkalmazásnak is lesz Mac verziója.

Az iPhone és az iPad mellett a Mac gépek változatlanul kulcsfontosságúak az Apple számára: habár a cég bevételeinek alig negyedét adják, Amerikában már 10 százalék fölött van a részesedésük a piacon, amivel a cég a 3. legnagyobb számítógépgyártónak számít odaát a HP és a Dell után. Kérdés, hogy az iOS rendszerű iPad-del nem éppen öngólt rúgott-e az Apple, saját MacBook laptopjainak támasztva konkurenciát, habár Peter Oppenheimer pénzügyi igazgató alaptalannak nevezte ezt a feltételezést.