A szoftvertesztelés alapjai magyar nyelven

forrás Prim Online, 2010. október 21. 08:24

Először jelenik meg magyar nyelven átfogó, szoftvertesztelésről szóló, nemzetközi területen is alapműként számon tartott könyv. A tankönyv elkerülte a szakmai kiadványok gyakori hibáját, a száraz ismeretanyag átadása helyett könnyen átlátható formában és gyakorlatias megközelítéssel mutatja be azon alapelveket, amelyeket minden rendszer- és szoftvertesztelőnek ismernie kell.

A szoftvertesztelés alapjai című könyv a szerzők, és a magyar kiadó – az ALVICOM Kft. – véleménye szerint is elengedhetetlen minden szoftverteszteléssel foglalkozó szakembernek, de az informatikával foglalkozó szakemberek számára is ajánlható.

Bár a magyar szoftveripar képviselői már régen felismerték a szoftvertesztelés fontosságát, széles körben azonban alig néhány éve elfogadott, hogy ez a tevékenység nem csak egy külön feladatkör, hanem egy önálló diszciplína is. Néhány éve csak, hogy idehaza is megtették a tesztelési kultúra erősödését célzó lépéseket, a kifejezetten tesztelési szolgáltatásokra szakosodott vállalkozások, valamint megalakult a nemzetközi szoftvertesztelői módszertant kidolgozó multinacionális nonprofit szervezet az International Software Testing Qualifications Board (ISTQB) magyarországi tagszervezete a Magyar Szoftvertesztelői Tanács Egyesület (Hungarian Testing Board) is. A HTB célja Magyarországon meghonosítani az ISTQB nemzetközileg elismert és elfogadott képesítési rendszerét, amely egységes alapot nyújt a szoftvertesztelési kérdésekben.

A könyv, amely az első magyar nyelvű szoftvertesztelési tankönyv, nélkülözhetetlen segítséget ad a szoftvertesztelés alapjainak elsajátításában, valamint az ISTQB alapszintű képesítésének megszerzésében. „Elengedhetetlen olvasmány, azoknak akik szoftverteszteléssel foglalkoznak és az ISTQB alapszintű ismereteikből vizsgát szeretnének tenni" – jelentette ki Lintner Attila a könyv kiadója, az Alvicom Testcenter ügyvezetője. Mint elmondta a könyvet haszonnal forgathatja bárki, aki informatikával foglalkozik, hiszen a könyvben található fogalmak lehetővé teszik, hogy a szoftvertesztelők és a szoftverfejlesztés egyéb résztvevői egy nemzetközileg elfogadott nyelvezetet használjanak.

A tankönyv elkerülte a szakmai kiadványok gyakori hibáját, a száraz ismeretanyag átadása helyett könnyen átlátható formában és gyakorlatias megközelítéssel mutatja be azon alapelveket, amelyeket minden rendszer- és szoftvertesztelőnek ismernie kell. A könyv célja, hogy számos hasznos, tanulást segítő elemmel segítse az ISTQB alapszintű vizsgájának sikeres letételét. Annak érdekében, hogy a könyv minden szempontból megfeleljen a Magyarországon hozzáférhető – nemzetközi ISTQB minősítést biztosító – Alapszintű Szoftvertesztelő Vizsgának (ISTQB CTFL) a magyar kiadás szakmai lektorálásában a Hungarian Testing Board (HTB) szakemberei működtek közre.

"Világszerte közel 150.000 tanúsítvánnyal rendelkező szakember igazolja az alkalmazott és a tankönyvben bemutatott ISTQB módszertan létjogosultságát. Lényegre törő, gyakorlatorientált, széles körben alkalmazható követelményrendszerét a nemzetközi szoftvertesztelői szakma kiválóságai fogalmazták meg és finomítják, aktualizálják napjainkban is" - nyilatkozta az új kiadvány kapcsán Stöckert Tamás, a HTB elnöke. Hozzátette, a könyv, amelynek fordítása az első lépés a magyar nyelvű, ISTQB módszertanon alapuló szakirodalom létrehozásában, a HTB részéről kiemelten is ajánlott, hasznos olvasmány mindazon szakemberek számára, akik szoftverfejlesztéssel foglalkoznak. 

A szoftvertesztelés alapjai nem csak ismereteket nyújt, de segíti a vizsgára való sikeres felkészülést is. A kiadványban nemcsak gyakorló feladatok, próbavizsga és a kérdésekhez kapcsolódó megoldókulcsok, vagy a szerzők tapasztalatain alapuló valós példák találhatók, hanem a kulcsfontosságú kifejezések kiemelésével is segíti a hangsúlyos tartalmak megjegyzését. További segítség a tanuláshoz a könnyen érthető, olvasmányos stílus, és a könyv végén lévő fogalomtár, illetve az irodalomjegyzék a hivatkozott és ajánlott olvasmányokkal együtt.

A szoftvertesztelés alapjai című könyv magyarországi kiadója a piacvezető Alvicom Tesztközpont. „Szerettük volna, ha az anyanyelvünkön is megjelenne ez a könyv. Nagyon hiányzott már a hazai könyvpalettáról egy magyar nyelvű szoftvertesztelésről szóló kiadvány. Ez a könyv páratlan segítség azoknak a szakembereknek, akik nem, vagy nem elég jól beszélnek idegen nyelven. Segítséget nyújt tanfolyamainkhoz a tananyag elsajátításában, valamint ahhoz, hogy az érdeklődők levizsgázhassanak a szoftvertesztelés alapjaiból” - mondta Lintner Attila. Hozzátette, nagy öröm számukra, hogy az elmúlt év tavaszán elindított szoftvertesztelés alapképzésük sikeresek, a résztvevők túlnyomó részt kitűnő vizsgaeredményeket produkáltak. Ennek nyomdokán külföldi partnerükkel idén júniusban rendeztek először haladó szoftvertesztelési képzést, amely szintén hasonlóan sikeres eredménnyel zárult. Októberben újra vannak alap és haladó szintű képzéseik, melyre várják a jelentkezőket.

A szerzők
A szerzők tapasztalt tesztelési szakértők, egyben az ISTQB tanterv megalkotói is, így a könyv részletekig menően teljes összhangban van a tantervvel. Dorothy Graham, Erik van Veenendaal, Isabel Evans és Rex Black nemzetközileg elismert szaktekintélyek, tanárok és szerzők a szoftvertesztelés területén. Többüknek már 10-15 éve jelennek meg a témában publikációjuk, könyvük. Mindegyikük foglalkozott már szoftvertesztelői képesítések megszerzésére irányuló alapszintű szoftvertesztelői tanfolyamok összeállításával és előadások tartásával.

 

A könyv itt rendelhető meg!

Az Alvicom Kft.-ről röviden…

A magyar szoftverpiac meghatározó szerepelője a tesztelés területén. Az 1996-os megalakulása óta tartó sikeres működése során jelentős tapasztalatot szerzett, mint elemzéssel, fejlesztéssel, teszteléssel, minőségoptimalizálással foglalkozó informatikai megoldásszállító.

Az Alvicom Testcenter 1999-ben Magyarországon elsőként jelentkezett szoftvertesztelési szolgáltatásaival. Azóta megrendelőinek megbízható partnere, köszönhetően a számtalan sikeresen végrehajtott projektnek, amely során széles körű tapasztalatokra, nagyfokú alkalmazkodóképességre, találékonyságra, rugalmasságra tett szert.
Megrendelői és munkatársai véleménye szerint a cég legnagyobb értéke a folytonos fejlődés, biztos alapokon – és ez nem áll meg a tesztelés, fejlesztés területén. A tesztelési és fejlesztési feladatok mellett az Alvicom szakértőit nagyvállalati IT-infrastruktúra felépítéséhez, biztonságos üzemeltetéséhez, speciális problémák azonnali megoldáshoz is felkérik. A következetes, minőségi munkát segíti elő a munkahelyi környezet is; az irodák, az eszközök, a berendezések mind a zavartalan alkotást szolgálják. A folyamatos szakmai fejlődést a hazai és külföldi továbbképzések, valamint a sokszínű projekttapasztalatok biztosítják minden munkatársnak – és így a cégnek is.

Az Alvicom és minden munkatársa elkötelezett a tesztelés megismertetése, elismertetése, népszerűsítése iránt. Ennek szellemében indította el tíz évvel ezelőtt neves oktatásszervező partnerével közösen a „A tesztelés alapjai és eszközei” tanfolyamát, és ezért támogatta 2007-ben a Magyar Szoftvertesztelői Tanács megalakulását. Amikor lehetőség adódott, az elsők között akkreditáltatta magát, mint „ISTQB Certified” oktatási szolgáltató, amely minőségi előrelépést jelentett a magyar szoftvertesztelési oktatás történetében. Ennek a szemléletnek gyümölcse e könyv is, amely immár széles körben elérhetővé teszi a szoftvertesztelési alapok megismerését.