Jó negyedév, elbocsátások a Nokiánál

Milkovits Gábor, 2010. október 22. 08:30

A Nokia bejelentette, hogy ismét mintegy 1800 munkatársától válik meg, annak ellenére, hogy a cég nyeresége bőven meghaladta a várakozásokat, és így a részvények értéke a hírre 9 százalékpontot emelkedett.

Az elbocsátásokra elsősorban a Symbian szoftveres készülékek fejlesztőcsapatánál, valamint a szolgáltató-ágazatban kerül sor, és összességében a munkaerő 3 százalékát érintik. Az újabb leépítéseket már Stephen Elop, a Microsofttól átigazolt, kanadai származású új vezérigazgató jelentette be, ugyanakkor a takarékossági intézkedéseket már tavaly elkezdték a Nokiánál. Valószínűleg ezeknek köszönhető, hogy a viszonylag gyenge okostelefonos portfólió és a piaci részesedés csökkenése ellenére sikerült a cégnek relatíve kedvező harmadik negyedévet produkálnia.

A Symbian 3 szoftver és az erre alapuló készülékek csúszása mellett az is gondot jelentett a Nokiának az elmúlt három hónapban, hogy az alkatrészhiány miatt nem tudott elegendő olcsó készüléket szállítani a fejlődő piacokra. Ennek ugyanakkor kedvező kihatása is volt, mivel így a mobilok átlagára 65 euróra növekedett, ami végső soron mégiscsak jót tett a bevételeknek.