Mégis lesz Windows-os HP tablet

Milkovits Gábor, 2010. október 22. 19:05

A HP a korábbi hírekre rácáfolva mégiscsak rövidesen forgalomba hoz egy Windows 7 rendszerű tablet számítógépet, amely Slate 500 névre hallgat, és éppen a teljes körű PC-élmény segítségével kíván versenyre kelni az iPad-del.

A Hewlett-Packard Slate 500 8,9” érintőképernyővel, 1,86 GHz-es Intel Atom Z540 processzorral, 2 GB RAM-mal és teljes Windows 7 operációs rendszerrel van felszerelve. A készülék ily módon a HP szerint teljes körű PC-funkcionalitást biztosít majd, ami újdonság lesz a tablet-ek világában. A lépés azonban meglehetősen kockázatos, így nem véletlen, hogy a gyártó mindeddig lebegtette a tervet, ugyanis a Windows-os tablet 799 dollárba fog kerülni, amiért már rendes noteszgépet is lehet kapni. Kérdés hát, hogy a potenciális vásárlók hajlandóak lesznek-e ennyi pénzt kiadni egy viszonylag gyenge CPU-val és csupán 1 darab USB porttal felszerelt, billentyűzet nélküli készülékért.

Maga a kategóriateremtő Apple iPad elsősorban az internet-alapú és szórakoztató funkciókra van kihegyezve, így ára a viszonylag gyenge hardverével és az iPhone-on is futó iOS operációs rendszerrel 500 dollártól indul. A konkurens, hasonló kofigurációjú, ám Android rendszerű tablet-ek ára szintén 500-600 dollár körül mozog, vagy fog mozogni, akárcsak a HP majdani Palm WebOS rendszerű készülékeié. Néhány hónapja egyébként még arról cikkeztek a sajtóban, hogy a vezető PC-gyártó elhalasztotta Android- és Windows-alapú tablet terveit, és kizárólag WebOS táblagépekkel jön ki a közeljövőben.