Közösségi szolgáltatásokkal hódít a mobileszközökre optimalizált Smeegol

forrás Prim Online, 2010. október 24. 13:03

A Novell, a Nokia és az Intel által szponzorált MeeGo Projekt munkatársai bejelentették, hogy elérhető a Smeegol 1.0, a korlátozott teljesítményű és kis kijelzővel rendelkező eszközökön is futtatható operációs rendszer.

Ilyen eszközök például a netbookok, a belépő szintű asztali számítógépek, a kézi számítógépek és kommunikációs eszközök, az internetre csatlakoztatható tévékészülékek és okostelefonok, valamint a járművekbe beépített információs és szórakoztató rendszerek. A Smeegol a MeeGo Projekt  netbook felhasználói felületére épül, amely a közösségi hálózatok - mint pl. a Facebook, MySpace, Digg - széles körű támogatása mellett vizuálisan gazdag internet- és médiahasználati élményt nyújtó felület kínál. A Smeegol 1.0 tartalmazza a nyílt forráskódú médialejátszó létrehozásán dolgozó, szintén a Novell által támogatott Banshee Project legújabb, nagy teljesítményű zenelejátszóját, az Evolution Express levelező- és naptárkliens legfrissebb változatát és további közösségi hálózati eszközöket is.

A Smeegol rendszert az openSUSE Goblin Team  önkéntesei hozták létre az openSUSE infrastruktúra előnyeinek felhasználásával és MeeGo felhasználói tapasztalatok alapján. Testreszabott Smeegol-alapú operációs rendszer hozható létre a SUSE Studio webes felületén keresztül, emellett az egyedi igényekre szabható operációs rendszer a SUSE Gallery portálról klónozható szoftverkészülék formájában is letölthető. Az openSUSE felhasználói pedig könnyedén telepíthetik a Smeegolt az openSUSE „egy kattintásos” technológiájának segítségével.