12 évesen hibát talált a Firefoxban, 3000 dollárt kapott érte

Milkovits Gábor, 2010. október 24. 15:16

Amikor a 12 éves amerikai Alex Miller meghallotta, hogy a Mozilla 3000 dollárra növelte a veszélyes Firefox biztonsági rések megtalálóinak ajánlott jutalmat, rögtön hozzáfogott a kereséshez, és tíz-egynéhány nap alatt sikerrel is járt.

A Mozilla korábban csupán 500 dollárt kínált a sikeres hibakeresőknek, ám két hónappal ezelőtt meghatszorozta az összeget, amitől a kis Alex úgy látszik, igencsak fellelkesült. Az első hibát viszonylag hamar megtalálta a böngészőn, ám a rés nem bizonyult elég kritikusnak ahhoz, hogy jutalmat érdemeljen érte. Ez azonban nem keserítette el a San Diegó-i fiút, akinek ezután 10 napon keresztül napi másfél órájába került, hogy végül elérje az áhított célt.

Brandon Sterne, a Mozilla biztonsági programjának vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy az olyan külső segítség, mint amilyet az ifjú Alex Millertől is kaptak, pontosan az a tényező, ami végső soron életben tartja a nonprofit alapítványt és rajta keresztül a Firefox böngészőt is. Sterne hozzátette, hogy még 12 évesen sem kell feltétlenül csodagyereknek lenni ahhoz, hogy valakinek sikerüljön egy esetleg veszélyes sebezhetőséget találni a Mozilla szoftverén (vagy amúgy bármilyen szoftveren), és így kiérdemelje tőlük a 3000 dollárt.