Nem forgalmaz több kazettás Walkmant a Sony

Milkovits Gábor, 2010. október 25. 07:50

Több mint 30 évvel a premier után a Sony bejelentette, hogy befejezi az egy korszakot meghatározó, kazettás Walkman magnóinak gyártását és forgalmazását.

A hír egy kicsit abszurd módon meglepő, hiszen a legtöbb laikus valószínűleg úgy gondolja, hogy erre a lépésre már évekkel ezelőtt sor került. Az első hordozható, sztereó fülhallgatós, kazettás magnetofont 1979-ben mutatta be a Sony, és azóta több mint 200 millió Walkmant adott el a cég, a többi gyártóval együtt pedig a forgalmazott „sétálómagnók” mennyisége ennek nyilván többszöröse. A készülék a maga idejében hihetetlen mértékben átalakította a zenehallgatási szokásokat, hiszen korábban leginkább csak otthon a szobában volt erre lehetőség, kivéve persze a zsebrádiókat. A szalagos kazetta, mint médium, szintén nagyrészt a Walkmannek köszönheti népszerűsége felívelését. A lejátszókat a ’90-es években kezdte leváltani a CD-lemezes Discman, ami azonban nem tudta teljesen kiszorítani kazettás elődjét, erre az mp3-lejátszók megjelenéséig várni kellett.

A Sony döntése nem jelenti teljesen a Walkman végét: a cég saját gyártósoráról idén áprilisban kerültek le az utolsó Walkmanek, ám a társaság engedélyével kínai gyártók továbbra is készítenek és forgalmaznak majd Sony Walkmaneket. Amelyekre egészen addig lesz is igény, amíg az internet és vele együtt a letölthető mp3-ak nem jutnak el a világ minden zugába.