Hétmilliárdos BKV-Synergon üzlet

Kiss Ádám Zoltán, 2010. október 28. 20:15

A Synergon nyerte a BKV közösségi közlekedés fejlesztését célzó, informatikai és kommunikációtechnológiai pályázatát, melynek összértéke nettó 6976 millió forint.

Az uniós támogatásból megvalósuló projekt elsődleges célja a forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszerek fejlesztése, modernizálása. A szerződés szerint a Synergon integrált diszpécser és forgalomirányító központ kialakítását, 2295 db jármű fedélzeti vezérlő és utastájékoztató berendezéssel történő felszerelését, 257 közterületi utastájékoztató berendezés, és 30 jelzőlámpás csomópontban, forgalmi előnyben részesítő megoldások telepítését vállalja. A megállapodás része a webes felületen és sms-en keresztül történő utastájékoztatás bevezetése is, valamint mindezek háttér- és kommunikációs rendszerének biztosítása. A projekt megvalósulásának és átadásának időpontja 2012.

A kivitelező vállalat az informatikai és kommunikációtechnológiai beruházás folyamatos finanszírozására és az eszközbeszerzések miatti árfolyam kitettség fedezéséhez a Volksbank Magyarország Zrt-vel és a Raiffeisen Bank Zrt-vel a folyószámla, garancia és a treasury hitelkeretek bővítésről kötött megállapodást. A megállapodással a vállalat többcélú hitelkerete 1125 millió forinttal bővült, amelyből a folyószámla hitelkeret bővülés 200 millió forint, garanciakeret bővülés 325 millió forint és a treasury keret 600 millió forinttal nőtt. A Synergon Csoport összesen 3070 millió forint hitelkerettel rendelkezik, amelyből a folyószámla hitelkeret 1030 millió forint, a garanciakeret 1240 millió forint és a tresaury keret 800 millió forint.