Két új Shuttle barebone: a rejtőzködő és az aktatáska

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 1. 08:03

Lehet, hogy csak kevés a helyünk vagy szándékosan valami karcsú megoldást keresünk? A két vadonatúj Shuttle barebone közül ez egyik az íróasztalunkra szeretne kerülni, hogy mindenki lássa őt, a másik kicsit rejtőzködőbb és szívesen megbújna, mondjuk az LCD TV közelében.

Kezdjük ez utóbbival. A Shuttle XS35GT ultra kicsi SFF ház, amelyből nagyszerű multimédia centert készíthetünk. A ház térfogata mindösszesen egyetlen liter, rendkívül vékony, csupán 38 mm-es. Minden adott, hogy elrejtsük a falon az LCD TV mögé, de akár egy LCD monitor hátlapjára is felrögzíthetjük. Gyakorlatilag semmilyen hasznos helyet nem rabol el a környezetünkből. A multimédiás teljesítményről a friss NVidia ION grafikus meghajtó gondoskodik, a szükséges erőről pedig az Intel Atom D510 Dual Core processzor (2 x 1,66 GHz). A NM10 Express chip-készlet és az Atom processzor által alkotott platform csendes, keveset fogyaszt, egy SSD-vel kiegészítve profi megoldássá tehetjük. A jó 3D-s grafikai képességekkel felruházott, akadás mentes videó lejátszást kínáló NVidia ION (ION2) grafikus kártya képét és a hangot a HDMI csatlakozón át továbbíthatjuk a monitorunk vagy TV-nk felé. Egy PC-től elvárhatóan a szokásos aljzatokat is megtaláljuk a kis dobozon: 5 db USB, VGA, LAN és Audio. Sőt még N-es wireless kapcsolatunk is lesz, akár laptoppal, akár távolabbi PC-vel is kommunikálhatunk rajta keresztül. A vékonyka házba egy 2,5 colos merevlemez meghajtó vagy SSD építhető, de még belefér egy slim optikai meghajtó is. A hűtés teljesen zajmentes, semmilyen forgó-morgó alkatrészt nem szükséges beépítenünk az üzemeltetéshez.

A másik számítógépváz a második generációs X50-es. A monitorral egybeépített alapból az íróasztalunk különlegessége lehet.  Számos ötletes megoldás került beépítésre, amit első rápillantásra talán észre sem veszünk, de szembeötlő, hogy szinte eltűnnek a vezetékek az asztalunk körül. Azonban közelebbről megnézve felfedezhetjük, hogy a 15,6 colos monitor érintésre reagál, a programok indításához, a navigációhoz, a weboldalak böngészéséhez, e-mailek olvasásához és sok minden máshoz már a billentyűzetünkre és egerünkre sem kell rátennünk a kezünket. A 3,6 cm vastag számítógép kecses és nagyon csendes, mert a hűtése teljesen passzív. Az Intel Atom D510-es kétmagos processzor köré épített rendszer alacsony fogyasztására sem lesz panaszunk. A hagyományos PC-kkel ellentétben az X50V2 integrált webkamerát, két hangszórót, N-es wifi kártyát és kártyaolvasót is tartalmaz, ráadásul akár egy aktatáska, hordozható is.