Teljes lemezre kiterjedő 128 bites AES titkosítás SSD-n is

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 1. 08:19

Amennyiben egy merevlemezen túlmutató igényünk van és már megbarátkoztunk az SSD-vel, akkor már csak egy funkció volt, amit nem tudtunk elérni az új meghajtókkal. Ez pedig az adatok hardveres titkosítása, ami egy mobilgépben szinte már-már kötelezőnek kell(ene) lennie.

Az új hardveres titkosítást tudó meghajtó a 2,5 colos méretben kapható Kingston SSDNow V+ sorozat 100E típusjelű termékei, ezek a modellek már az egész tárhelyen nyújtják az AES szabvány szerinti 128 bites kódolást, mégpedig bármelyik merevlemezt megszégyenítő gyorsasággal. A HHD-knél több szempontból is megbízhatóbb SSD így már a biztonság terén sem marad el a hagyományos forgó mágneses felmenőitől.

Az SSDNow V+ 100E három tárhely méretben került piacra, 64 GB, 128 GB és a jelenleg legnagyobb 256 GB tárolási lehetőséggel. Ez a méret a ma elterjedt laptopok átlagos merevlemez méretével nagyjából egyező. Egy ilyen SSD-vel felpörgethetjük az alkalmazások betöltését, a fájlok elérését és drámaian lecsökkenthetjük az operációs rendszer bootolásának idejét. A Microsoft Windows 7 fájlkezelési rendszeréhez (TRIM) igazított V+ sorozat bármilyen 2,5 colos merevlemez helyére beépíthető, ahol elsősorban a sebesség és a biztonságos adattárolási megoldás a fontos.

Nem elhanyagolható előny a csendes működés, a kevesebb energiafelhasználás és hőtermelés, ami mind a noteszgépek hatékonyságának és használhatóságának tesz jót. Nincsenek mozgó alkatrészek, ezért jól tűri a rezgést, a kisebb ütődéseket, és nem kényes arra sem, ha működés közben mozgunk vele.

Az AES hardver alapú titkosítás támogatja az ATA Normal Secure Erase eljárást, amely teljesen megsemmisíti a kijelölt adatokat és biztosak lehetünk abban, hogy az adatterületet teljesen üresen hagyjuk magunk mögött. Az ATA Enhanced Secure Erase még a kódoláshoz használt kulcsot is törli a meghajtóról. A BIOS-ban beállított jelszó kezelést összekapcsolhatjuk a meghajtó adatkezelésével, így egyik sem működik a másik nélkül, ami a meghajtó kivétele esetére fokozza a biztonságot.

Az SSD hardveres titkosítása, szemben a szoftveres megoldásokkal, semmiféle teljesítmény csökkenéssel vagy sebesség vesztéssel nem jár. Az adatok kódolása és a dekódolása párhuzamosan történik a még jobb sebesség elérése érdekében. A soros olvasás 230 MByte/s, a soros írás 180 MB/s maximális adatátvitellel képes működni és az 100E SSD esetében is használhatjuk a SMART funkciókat.