Chrome OS smartbook-ok még novemberben

Milkovits Gábor, 2010. november 3. 07:41

Tajvani hardvergyártóktól származó értesülések szerint még novemberben megjelennek az első Google Chrome operációs rendszerű noteszgépek a boltokban, sőt állítólag saját Google márkajelzésű „smartbook” is lesz közöttük.

A készülékekről egyelőre nem sokat lehet tudni, mindenesetre valószínű, hogy az okostelefonok mintájára „smartbook-nak” keresztelt gépek kisteljesítményű és energiatakarékos hardverrel bírnak majd, hiszen az alkalmazások nagy része a „felhőben”, azaz a neten fut majd. A premierrel egy időben egy külön online alkalmazásbolt is nyílik a rendszerhez „Chrome OS Web Store” néven, amelyről az iPhone-hoz és az Android készülékekhez hasonlóan külsős szoftvereket lehet majd letölteni a platformhoz. A tajvani Digitimes úgy tudja, hogy a novemberi első fecskék után a nevesebb gyártók, így a HP és az Acer is decemberben dobja majd piacra első Chrome noteszgépeit.

A Digitimes emellett arról is ír, hogy az Android-os Nexus One mobilhoz hasonlóan a Chrome OS-hez is lesz saját Google márkanevű készülék, amelyen mindig a legfrissebb operációs rendszer és egyéb egyedi megoldások futnak majd. A forgalmazás egyelőre kérdéseket vet föl, a Nexus One esetében ugyanis egy kicsit túl kevés volt a reklám, emellett pedig a készülék nem kínált annyival többet Android-os társainál, amennyivel többe került