Az IVSZ a kormány és a telekommunikációs iparág szereplői közötti párbeszédet sürgeti

forrás Prim Online, 2010. november 4. 10:41

A telekommunikációs szektor adminisztratív és pénzügyi terheinek csökkentését, valamint a kormány és az iparági szereplők közötti párbeszéd elindítását szorgalmazza az Informatikai Vállalkozók Szövetségének (IVSZ) Távközlési Tagozata.

A szakági szereplőket tömörítő IVSZ "A hazai távközlés jövője a válságadó után" című, az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában kifejti: a telekommunikációs szektorra 2012-ig kivetett, évi 61 milliárd forint összegű különadó miatt megtorpanhatnak a hazai beruházások. Az iparági fejlesztések lendületének csökkenését azonban ellensúlyozhatná egy olyan szakpolitika, amely figyelembe veszi az iparág és így az ország fejlődésének közép- és hosszú távú érdekeit, azaz növeli Magyarország versenyképességét, fenntartja a befektetői bizalmat és megfelel az Európai Unió Digitális Menetrendjében kitűzött céloknak.

 A szervezet a közleménye szerint "megérti", hogy az országnak, gazdasági céljainak elérése érdekében tartania kell a költségvetési hiánycélt, és, hogy ennek érdekében "a közterhek ideiglenes emelése vált szükségessé", azonban szerintük számos adminisztratív és pénzügyi teher "ésszerű" csökkentésére lenne lehetőség, ami ösztönzőleg hatna a telekommunikációs beruházások folytatására és munkahelyek teremtésére.

 Az IVSZ állásfoglalásában arra tesz javaslatot - hogy a szaktárcával közösen - az iparág számára világos célokat fogalmazzanak meg, és egy minden érintett fél által elfogadott menetrendet dolgozzanak ki. Ez kitérne - többek között – a szélessávú hozzáférés bővítésére,az internet-használat további elterjedésének keresletösztönzésére, a kihasználatlan frekvenciasávok hasznosítására, illetve a jelenleg használatban lévő frekvenciák díjainak csökkentésére, valamint a bürokratikus terhek illetve a piacfelügyeleti és számhasználati díjak mérséklésére. A szervezet szükségesnek látja, továbbá, a válságadó esetleges piactorzító hatásainak orvoslását, azaz, hogy a közbeszerzésekből ne legyen kizáró ok, ha egy vállalkozás eredménye a különadó miatt fordul negatívba.

 Az IVSZ állásfoglalásában kifejti, a telekommunikációs szektor az elmúlt három évben több mint 500 milliárd forintot fordított beruházásra, és számításaik szerint a korábban tapasztalt fejlődés fenntartásához a következő években is több százmilliárd forintnyi beruházásra lesz szükség.