3D fényképezés, Full HD videó a Panasonic Lumix DMC-GF2-ben

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 4. 14:26

Kisebb és könnyebb lett elődjénél az immáron érintőképernyővel szerelt, nagyobb érzékenységű mikro 4/3-os gép, mely gyártója szerint a világ legkisebb cserélhető objektíves kompaktja.

A GF1-es utódja számos alapvető változáson és kisebb finomításon esett át. Első ránézésre érzékelhető, hogy a GF2-es közel ötödével könnyebb elődjénél, ami egyben 7 százalékos súlycsökkenéssel is jár. A gép lelke, a 7,3 x 13 mm-es Live MOS érzékelő változatlanul 12 megapixel valós felbontású, ám a képfeldolgozásról már a cég friss fejlesztése, az új Venus Engine FHD rendszer gondoskodik, ami számos előnnyel jár. Megjelenik az eddigieknél jobb zajszűrést kínáló 3DNR és a CNR kromatikus zajcsökkentés, ezzel párhuzamosan az érzékenységet ISO 6400-ra növelték, videó terén pedig a 720-as felbontás helyett 1080-asssal büszkélkedhet a gép, és a tömörítés is AVCHD Lite helyett AVCHD-re változott, de még számos egyéb felbontás, valamint Motion-JPEG tömörítés is elérhető.

A képeket és videofelvételeket egy immáron érintőképernyős, változatlanul 3 colos átmérőjű, 460 ezer képpontos megjelenítőn komponálhatjuk, illetve itt szabhatjuk személyre a menüt is. Az immáron kötelező HDMI kimenet és a háromról 3,2-es kép/mp-es sorozatlövő képesség mellett azonban fontos a frissen bejelentett, és elméletben már ebben a hónapban a boltok polcain is megjelenő H-FT012 modellszámú 249 dolláros listaárral érkező 3D objektívjét is, ennek segítségével háromdimenziós MPO képformátumú felvételeket is készíthetünk. A Panasonic Lumix DMC-GF2 egyelőre ismeretlen áron január környékén lesz megvásárolható a gyártó tervei szerint.