Megbénították az internetet Mianmarban

Milkovits Gábor, 2010. november 5. 08:11

A korábban Burmának nevezett és közel öt évtizede katonai diktatúra által irányított délkelet-ázsiai országban néhány napja megbénult az internet, ami összefüggésben lehet azzal, hogy húsz év óta most november 7-én tartanak először választásokat.

A világhálóhoz való hozzáférést egyértelműen szervezett, a hálózat túlterhelését okozó DDoS támadások bénították meg az országban. Az Arbor Networks biztonsági cég szerint a rosszindulatú művelet még október végén kezdődött és nagyságrendjében jócskán felülmúlja a 2007-es Észtország, illetve Grúzia elleni orosz hátterű hacker-akciókat. A kitüntetett időzítés és a rosszindulatú tevékenység volumene alapján igencsak valószínű, hogy a támadások mögött a mianmari katonai rezsim áll, amely ilyen módon próbálja meg meggátolni az ország polgárainak egymás közötti, illetve a külfölddel folytatott internetes kommunikációját a választások küszöbén.

A ’80-as évek végéig Burmának nevezett országban a katonai diktatúra 1962-es hatalomra jutása után 1990-ben tartottak először ténylegesen szabad választásokat. Ott az azóta Nobel Békedíjjal kitüntetett Aung San Suu Kyi Nemzeti Liga a Demokráciáért nevű pártja elsöprő győzelmet aratott, ám a rezsim semmibe vette az eredményt és azóta is hatalmon maradt, a politikusnőt pedig házi őrizetben tartják. Az idén november 7-ére kiírt választásokat szigorúan kontrollálja a hatalom, így a 3000 képviselőjelölt kétharmada a rezsim szilárd híve, nemzetközi megfigyelőket vagy a sajtót pedig nem engedik be Mianmarba.